Aproape toate femeile au visat, în copilărie, să aibă părul lung, ca al prinţeselor din poveşti. Dar este părul lung practic? Dacă stăm puţin să ne gândim, am spune că nu, doar că părul lung oferă un plus de feminitate şi elegantă oricărei femei.
Iată câteva sfaturi pentru a avea un păr frumos şi sănătos:
Tunde-ţi părul regulat
Secretul părului lung este părul puternic. Iar asta înseamnă că primul pas pe care trebuie să îl faci în momentul în care te-ai hotărât să-ţi laşi părul să crească, este să dai o fugă la salon pentru a scăpa de vârfurile deteriorate. Acestea dau un aspect neplăcut părului şi nu numai că arată urât, dar vei avea impresia că părul tău nu mai creşte.
Părul creşte, dar vârfurile degradate se rup. Cât este suficient să tai? Dacă părul tău nu este extrem de des sau creţ, ar trebui să fie tăiat astfel încât să aibă o lungime uniformă. Este de preferat lungimea uniformă pentru că îţi va fi mai uşor să tai regulat vârfurile deteriorate. În cazul în care părul tău este creţ, va fi tuns în mai multe straturi pentru ca pe măsură ce creşte să se lase în jos, pe umeri.
Stimulează-l
Pentru ca părul tău să crească mai repede, circulaţia sanguină trebuie să fie stimulată în jurul foliculilor. Există trei modalităţi prin care poţi intensifica circulaţia sanguină a scalpului. Prima este aceea de a face exerciţii fizice. Când faci mişcare, inima ta pompează cu viteză sângele (încă un motiv să te apuci de fitness). A doua soluţie este aceea de a te peria de la rădăcina până la vârfuri, folosind o perie de bună calitate, potrivită tipului tău de păr. Insistă cu periajul asupra scalpului, fără a apăsa prea tare. Metoda trei este masajul.
Poţi să-ţi maseazi scalpul folosind vârfurile degetelor, în timp ce te speli pe cap şi chiar şi în timp ce te uiţi la televizor. Dacă părul tău are tendinţa de a se îngrăşa repede, masajul poate stimula şi mai mult eliberarea sebumului, de aceea ar fi bine să nu insişti prea tare sau chiar să eviţi această metodă de intensificare a circulaţiei sanguine.
Mănâncă sănătos
Expresia “eşti ceea ce mănânci” este cât se poate de adevărată. Şi se observă cu ochiul liber şi în cazul părului. Părul tău poate fi lung şi sănătos numai dacă ai un regim alimentar echilibrat. Produsele alimentare bogate în vitamina A (produsele lactate, peştele, spanacul, caisele), vitamina B (carnea, peştele, bananele, verdeţurile), vitamina C (citricele, pepenele, roşiile, cartofii) şi vitamina E (nucile, broccoli, cereale integrale) sunt esenţiale pentru un păr cu adevărat sănătos. Carnea roşie este bogată în fier şi zinc, minerale care stimulează creşterea părului.
Evită stresul şi nopţile pierdute
În zilele noastre, “evită stresul” sună utopic, dar este necesar, dacă vrei să ai un păr sănătos. Studiile au demonstrat faptul că părul chiar creşte mai încet când suntem stresaţi. Părul tău mai are nevoie şi de nopţi bune de somn pentru a creşte şi a-şi păstra sănătatea.
Menţine-ţi părul curat
Produsele folosite pentru aranjarea părului şi sebumul produs de scalp se pot acumula în jurul foliculilor, împiedicând firul de păr să crească atât de repede pe cât este posibil (în jur de 0,1 – 0,4 mm pe zi). De aceea este necesar să te speli pe cap de câteva ori pe săptămână, sau chiar în fiecare zi, dacă părul tău este gras. Nu uita să îţi speli şi peria de câte ori te speli pe cap.
Fii blândă cu părul tău
Cu cât părul tău este mai lung, cu atât este mai “bătrân”. Prin urmare, tratează-l cu respectul cuvenit. Foloseşte şampoane delicate, cu formula specială pentru tipul tău de păr. Balsamul nu trebuie să lipsească din îngrijirea părului, iar cel puţin o dată pe săptămână foloseşte o mască pentru păr. Încearcă să eviţi pe cât posibil uscătorul, ondulatorul şi placă. Nu îţi prinde părul prea strâns pentru că rişti să îl rupi.
Taie-ţi vârfurile regulat
Chiar dacă ai depus foarte mult efort pentru îngrijirea părului tău, vârfurile degradate tot apar. Acest lucru se întâmplă în general din cauza faptului că părul se freacă de haine, pernă, clame, etc. De aceea este necesar să le îndepărtezi o dată la câteva luni. Explică-i stilistului tău exact cât vrei să taie, pentru ca lungimea pe care te-ai străduit atât de mult să o obţii să nu rămână pe podeaua salonului.
Sursa: csid.ro