Actorul Peter O'Toole, nominalizat de opt ori la premiile Oscar, a murit sâmbătă, la vârsta de 81 de ani, într-un spital din Londra, a anunţat agentul de presă al starului.
Aclamatul actor, care a reuşit să învingă un cancer la stomac în anii 1970, a murit la spitalul Wellington din Londra, după o lungă suferinţă, a anunţat Steve Kenis, agentul său de presă.
În iulie anul trecut, actorul irlandez de teatru şi film Peter O'Toole, devenit celebru graţie rolului din filmul "Lawrence al Arabiei" (1962), a anunţat că se retrage din activitate.
Într-un comunicat citat de revista People, actorul declara: "Pentru mine, a sosit timpul să arunc prosopul. Să mă îndepărtez de scenă şi de cinema. Nu mai am inima pentru a mai face asta. Nu voi reveni". "Viaţa mea profesională de actor - pe ecran şi pe scenă - mi-a adus sprijinul publicului, împlinire emoţională şi confort material", spunea celebrul actor irlandez.
Fiu al unui agent de pariuri irlandez, Peter O'Toole, actorul blond cu ochi albaştri, şi-a petrecut tinereţea în nordul Angliei. După liceu, a devenit jurnalist şi a lucrat pentru serviciul de comunicaţii din Marina Regală britanică, înainte de a deveni actor.
A urmat cursurile Academiei regale de arte dramatice în compania lui Albert Finney, Alan Bates şi Richard Harris, viitori actori celebri.
A urcat pe scenă pentru prima dată la vârsta de 17 ani, la Londra, şi a jucat apoi în drame de Shakespeare, înainte de a da lovitura şi pe marele ecran cu filmul "Lawrence al Arabiei", în regia lui David Lean.
Probleme de sănătate, atribuite iniţial alcoolismului, dar care s-au dovedit ulterior a fi fost cauzate de un cancer la stomac, i-au ameninţat cariera şi viaţa în anii 1970, dar O'Toole a depăşit aceste obstacole, renunţând la alcool.
Peter O'Toole a primit opt nominalizări la premiile Oscar pe parcursul carierei sale, care conţine câteva interpretări remarcabile precum cele din "Caligula" (1979) şi "Ultimul împărat" (1987), fără a câştiga însă mult râvnitul trofeu.
Actorul irlandez a câştigat totuşi patru Globuri de Aur, un premiu BAFTA, un premiu Emmy şi a primit din partea Academiei de film americane Oscarul onorific pentru întreaga carieră în anul 2003.
În ultimii ani, a fost lăudat pentru evoluţia sa din piesa de teatru "Jeffrey Bernard is Unwell", dar şi pentru rolul din versiunea televizată a acesteia, o producţie care prezintă viaţa unui jurnalist britanic alcoolic.
Ultimele filme în care a jucat Peter O'Toole, "Katherine of Alexandria" şi "Mary Mother of Christ", urmează să fie lansate anul viitor.
Viaţa de film a lui Peter O'Toole, irlandezul care a făcut istorie cu Hamlet şi Lawrence al Arabiei
Actorul irlandez, faimos pentru rolurile din "Lawrence al Arabiei", "Leul în iarnă" şi "Cascadorul" a încetat din viaţă la vârsta de 81 de ani.
Un specialist al teatrului, a excelat pe scenă în rolurile personajelor lui Shakespeare, dar a cunoscut, în egală măsură, faima cinematografică.
A jucat în peste 80 de filme şi a fost nominalizat de opt ori la Oscar, deşi într-un final a fost distins doar cu o statuetă onorifică pe care iniţial nici nu a vrut să o accepte. Peter O'Toole s-a născut în Irlanda în 1932, dar a trăit la Londra.
Peter O'Toole s-a nascut in Irlanda si crescut in Leeds, Anglia. Inca de mic dorea sa devina jurnalist, incepandu-si cariera ca ajutor la un ziar local, potrivit unei biografii publicate de Cinemagia.ro.
Cu toate ca a reusit sa devina reporter, a descoperit teatrul si si-a facut debutul pe scena la doar 17 ani. A facut armata la Marina Regala pentru 2 ani la transmisiuni, apoi a facut cursuri la Academia Regala de Arta Dramatica, unde i-a avut colegi pe Albert Finney, Alan Bates si Richard Harris.
Si-a facut debutul in film in 1960. In 1962 a fost ales de catre David Lean sa interpreteze rolul lui T.E. Lawrence in capodopera Lawrence of Arabia (1962). dupa ce Marlon Brando nu a putut prelua rolul, iar Albert Finney l-a refuzat.
Prestatia sa l-a clasat in topul 100 al revistei Premiere al celor mai bune roluri din istorie. Acest rol l-a facut sa devina un star la nivel international.
A primit nominalizari pentru Premiul Academiei (dar fara nici un Oscar) pentru 7 filme diferite. Totusi problemele medicale (puse initial pe seama bauturii dar care s-au dovedit a fi cancer stomacal) amenintau sa-i termine cariera si viata in anii '70.
A supravietuit dupa ce a fost la dezalcoolizare si dupa un tratament riguros s-a intors in cinema si a triumfat cu The Stunt Man (Cascadorul, 1980) si My Favorite Year (Anul meu preferat, 1982).
A inceput sa lucreze in teatru, fiind distribuit in diferite roluri shakespeareiene, inainte de a-si face debutul in televiziune in 1954. In anul 1959, isi face debutul si pe marele ecran, iar 3 ani mai tarziu, in 1962, e distribuit de David Lean in rolul lui T.E. Lawrence, in Lawrence of Arabia.
O'Toole e unul dintre putinii actori ce au fost nominalizati de doua ori la Oscar pentru interpretarea aceluiasi personaj. In 1964 a fost nominalizat pentru intruchiparea regelui Henry al II-lea din Becket, iar 4 ani mai tarziu, in 1968, a fost nominalizat pentru acelasi rol in Lion in the Winter.
In 1963, sub regia lui Laurence Olivier, l-a interpretat pe Hamlet pe scena Teatrului Regal din Londra, ceea ce l-a adus foarte aproape de indeplinirea visului sau, de a juca pe scena Teatrului Abbey din Dublin, in 1970 in piesa Waiting for Godot, scrisa si regizata de Samuel Becket.
In prolifica sa cariera Peter O'Toole a fost nominalizat de 8 ori la Oscar, nefiind recompensat insa pentru niciunul din rolurile sale. A fost totusi rasplatit cu un premiu onorific acordat in 2003 de Academie.
Puţini ştiu că O'Toole a fost jucător, antrenor şi fan de cricket, deţinând chiar şi licenţă de antrenor pentru copii sub 10 ani, potrivit Prosport.ro.
Irlandezul a fost de asemenea un fan înrăit al rugbyului. Putea fi des văzut în tribune la Turneul celor 5 Naţiuni, împreună cu prietenii săi Richard Harris şi Richard Burton. Cei trei actori au împreună 17 nominalizări la premiul Oscar.
Desi a ramas unul dintre marii actori ai timpului, a gasit cu greu roluri importante datorita problemelor sale cu bautura. Avea două fiice, Pat si Kate, din casatoria cu Sian Phillips si un fiu, Lorcan, cu modelul Karen Brown.