Iranul a reuşit să trimită pentru a doua oară o maimuţă în spaţiu, la bordul unei rachete, relatează Associated Press. Operaţiunea face parte din programul ce vizează un zbor spaţial uman. Maimuţa a revenit pe Pământ în condiţii de siguranţă.

După o serie de bancuri legate de programul spaţial iranian, iată că şi a doua maimuţă, botezată Fargam (Norocosul), s-a întors cu bine la sol după zborul în spaţiu. Conform site-ului preşedintelui iranian, Hassan Rouhani, se arată că Iranul a folosit prima dată combustibil lichid pentru lansarea rachetei „Polo“.

Guvernul de la Teheran a anunţat în ianuarie 2013 că a trimis prima maimuţă în spaţiu. Televiziunile din capitala persană au prezentat atunci imagini cu o capsulă în care a călătorit animalul. A ajuns la o altitudine de 120 de km, şi, după un zbor suborbital de 20 de minute, maimuţa s-a întors în perfectă la sol sănătoasă.

Preogramul spaţial iranian provoacă temeri în cancelariile occidentale, deoarece bănuiesc regimul teocratic de intenţia de a lansa focoase nucleare pe orbită.