Jucărie aparent nouă, numită „spinner”, un fel de titirez cu două sau trei petale, s-a răspândit de curând cu repeziciune în şcoli. Dar după aproximativ două luni de propagare a jocului, mulţi profesori de pe ambele maluri ale Atlanticului s-au săturat deja de el şi interzic aceste jucării care se presupune că ajută la calmarea stresului, relatează joi AFP.
Vândute pentru câţiva dolari, aceste ”hand spinners” sau ”fidget spinners” sunt vedetă surpriză a acestei primăveri, spune Frédérique Tutt, expertă în piaţă de jucării la cabinetul internaţional NPD Group. Statele Unite, iar de la sfârşitul lunii aprilie şi toate ţările europene ”sunt afectate de această nebunie rotativă”, spune această.
Această nouă modă ar putea să dispară în căţea luni, la fel de brusc cum a apărut. Dar ea a relansat dezbaterea privind problemele de concentrare ale copiilor.
”Spinner-ele au venit de nicăieri: dintr-o dată, toţi copiii păreau să aibă unul, spunând + mă ajută să mă calmez +”, povesteşte Meredith Daly, profesoară într-o şcoală publică de la periferia oraşului Phoenix, în Arizona. ”La început nu ştiam ce să cred”.
În realitate, spinner-ul a fost creat acum două decenii de Catherine Hettinger din Florida, pentru a o distra pe fiica ei de şapte ani. Ea nu şi-a putut permite brevetul pentru jucăria devenită acum omniprezentă, aşa încât nu primeşte niciun penny din vânzări, dar insistă că este “mulţumită” de popularitatea ei bruscă, conform unui articol publicat la 5 mai de The Guardian. Ea a deţinut brevetul timp de opt ani, dar l-a predat în 2005 pentru că nu-şi putea permite taxa de reînnoire de 400 de dolari. Hettinger declara că originea spinner-ului se află într-o “o vara oribilă” la începutul anilor 1990, când suferea de miastenia gravis, o tulburare autoimună care provoacă slăbiciune musculară şi avea grijă şi de fiica ei, Sară, acum în vârstă de 30 de ani.
Spinner-ele au mai ales meritul de a fi silenţioase, continuă Meredith Daly, o uşurare după luni de ”bottle-flip”, un exerciţiu ce constă în aruncarea peste cap a unei ”sticle” de plastic pline cu apă în încercarea de a o face să cadă în picioare, care a fost o ”tragedie” la începutul anului şcolar.
Dar, în curând, spune această profesoară, “copiii din clasa nu-şi mai luau ochii la titirezul lor sau al colegilor”, făcând imposibil orice proces de învăţare. Aşa că împreună cu alţi profesori am decis să nu le mai permitem copiilor să le scoată din ghiozdan în timpul orelor.
La fel că mulţi profesori americani care s-au declarat sătui de ”spinners” pe Twitter, ea nu mai tolerează aceste jucării decât la solicitarea expresă a părinţilor. Sau atunci când nevoia este dovedită, aşa cum este uneori cazul copiilor cu tulburare de deficit de atenţie, hiperactivitate sau anumite forme de autism.
Alte şcoli din Statele Unite ale Americii, Franţa sau Anglia le-au interzis categoric, inclusiv în timpul pauzelor.
Spre regretul unor copii, că Tom Wuestenberg, de opt ani, de exemplu. Chiar dacă el nu are nici o dificultate specială, acest mic newyorkez de origine belgiană spune că spinner-ul îl ajută să lucreze. ”Când nu mai am chef să lucrez, iau spinner-ul, rulez un pic şi apoi revin la temele mele”, a spus el.
Noelle Cullimore, mama a doi copii de şase ani, din Long Island, are o părere mai degrabă favorabilă faţă de jucărie. Copiii ei au în total şase ”spinners”. Fiul sau hiperactiv de 10 ani, pe care l-a privat de tabletă şi smartphone, de care era ”dependent”, ”se joacă în timp ce aşteptăm autobuzul sau în maşină (…) şi pare să-l relaxeze un pic ”, a explicat ea.
Oricât de enervante ar fi pentru ei aceşti titirezi, mulţi profesori recunosc că un număr tot mai mare de copii au nevoie să fie dinamici sau să manipuleze ceva pentru a se concentra mai bine.
Având în vedere că nevoia de a face clic pe un pix sau de a bate din picior este mai puţin stigmatizată decât înainte, presarea bilelor sau pernele care-ţi permit să te foieşti pe scaun au devenit un lucru obişnuit în şcoli, spune Meredith Daly.
‘Oamenii, nu doar copiii, trebuie să se mişte, să-şi reducă stresul”, subliniază şi Richard Gottlieb, de la firma de consultanţă în jucării Global Toy Experts. ”Este nociv să se interzică spinner-ele”, a spus el, pentru că ”astăzi copiii sunt supuşi la foarte mult stres”.
Probleme cu cea mai modernă jucărie. De ce este interzis Spinnerul
4 iunie 2017
(1096 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
10 ţări care au nevoie disperată ca locuitorii să facă mai mult sex. Cum a ajuns România pe listă
(1 ianuarie 2020)
379 vizualizări
Demi Moore şi-a vândut triplexul de lângă Central Park din New York pentru 45 de milioane de dolari
(24 aprilie 2017)
548 vizualizări
Originile româneşti ale lui Vladimir Putin
(23 februarie 2020)
2684 vizualizări
O nouă specie de delfin, descoperită în Australia
(1 noiembrie 2013)
84 vizualizări
George Michael s-a internat la dezintoxicare din cauza consumului de marijuana
(16 iunie 2015)
276 vizualizări
Misao Okawa, cea mai bătrână femeie din lume, a decedat la vârsta de 117 ani
(1 aprilie 2015)
79 vizualizări
Începe Festivalul Teatrelor de Revistă
(6 aprilie 2017)
381 vizualizări
Tatăl lui Paul Walker dă în judecată firma Porsche
(27 noiembrie 2015)
117 vizualizări
Unul dintre membrii trupei ABBA a murit
(19 noiembrie 2016)
559 vizualizări
Ce este Francmasoneria?
(17 septembrie 2014)
208 vizualizări
Semne sigure că aţi avut deja COVID. Este posibil să fi avut virusul SAR-CoV-2, fără să ştiţi
(31 ianuarie 2021)
1135 vizualizări
Una dintre cele 7 minuni ale lumii va fi reconstruită
(16 mai 2015)
261 vizualizări
Cum este o prezentare de modă în Coreea de Nord
(6 noiembrie 2014)
116 vizualizări
Membrii familiei vin la spital pentru a-şi lua adio de la fiica lui Whitney Houston
(6 februarie 2015)
116 vizualizări
Unul dintre negociatorii ucraineni ar fi fost ucis de Serviciul de Securitate de la Kiev, fiind suspectat de trădare
(5 martie 2022)
692 vizualizări
Cele mai grave incendii din istorie petrecute în cluburi de noapte
(2 noiembrie 2015)
787 vizualizări
George, viitorul rege al Marii Britanii
(25 iulie 2013 - Cristina IANCU)
142 vizualizări
Borş de peşte ca-n Delta Dunării
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Știi despre Jocul Popular
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole