Cercetătorii de la UCLA au realizat un studiu conform căruia fumătorii de ţigări electronice se expun bolilor cardiace, observând niveluri ridicate de adrenalină şi stres oxidativ la aceştia.
Echipa de cercetători a descoperit doi factori de risc (niveluri ridicate de adrenalină şi stres oxidativ) la 16 fumători de ţigări electronice, comparativ cu 18 nefumători, relatează Science News.
Studiul acesta a fost publicat online la 1 februarie în JAMA Cardiology. Aruni Bhatnagar, cercetător la American Heart Association Tobacco Regulation and Addiction Center, care participă cu un editorial pe acelaşi subiect la aceeaşi publicaţie, susţine că există o mare posibilitate ca unele riscuri de boli cardiace să fie asociate cu fumatul de ţigări electronice.
Nicotina este o substanţă întâlnită atât în ţigări normale, cât şi în cele electronice şi este cunoscută pentru ridicarea nivelului de adrenalină. Cercetătorii au avut în vedere acest lucru în experiment şi au cerut participanţilor să se abţină de la fumat pentru o zi.
Întrucât studiul a cuprins un număr redus de participanţi, rezultatele nu sunt definitive. John Ambrose, un cardiolog de la Universitatea din California, San Francisco, care nu a participat la acest studiu, susţine că unii utilizatori de ţigări electronice au obişnuit să fumeze tutun, lucru care poate influenţa rezultatul. Totuşi, Ambrose a fost interesat de acest studiu, notând că medicii nu au încă suficiente informaţii pentru a estima pericolul ţigărilor electronice.
De asemenea, studiile din trecut au asociat consumul acestor ţigări cu boli de plămâni şi au examinat toxicitatea vaporilor ţigărilor.
Deşi rezultatul nu este final, Holly Middlekauff, coautorul studiului susţine că „ţigările electronice nu sunt inofensive. [...] Au efecte fiziologice reale şi măsurabile iar acestea, cel puţin cele găsite de noi, sunt asociate cu bolile de inimă”.