Costa Rica a decis să închidă grădinile zoologice şi să elibereze animalele, pentru a-şi îmbogăţi biodiversitatea. Guvernul costarican a hotărât eliberarea celor 400 de animale – printre care maimuţe, crocodili, lei, tapiri – din grădina zoologică ‘Simon Bolivar’ şi de la Centrul de conservare ‘Santa Ana’ în mediul lor natural, scrie 7sur7.be.
Potrivit Consoglobe, închiderea totală a grădinilor zoologice din Costa Rica este programată în martie 2014. Actualele grădini zoologice vor fi transformate în parcuri publice în care animalele se vor putea mişca în deplină libertate. „Renunţăm la cuşti din dorinţa de a interacţiona cu biodiversitatea din parcurile botanice în mod natural”, declara în luna august, într-o conferinţă de presă, ministrul costarican al mediului Rene Castro. „Nu vrem să avem animale în captivitate sau închise, indiferent în ce fel, în afară de cazurile în care trebuie salvată specia”, a adăugat el. Animalele care se vor adapta mai greu la noile condiţii vor fi încredinţate unor adăposturi.
Conducerile grădinilor zoologice consideră că este o măsură periculoasă pentru animalele vizate. „Dacă le eliberăm, animalele vor muri de foame pentru că nu ştiu să vâneze. Aceste animale sunt obişnuite să trăiască în captivitate”, afirmă Yolanda Matamoros, directoarea grădinii zoologice ‘Simon Bolivar’. Asociaţiile pentru protecţia animalelor aprobă în schimb măsura luată de guvernul costarican.
Costa Rica nu este singura ţară care adoptă astfel de măsuri. Şi India a făcut un pas mare în protejarea animalelor interzicând exploatarea delfinilor, iar Statele Unite vor vota în curând un act normativ cu privire la ţinerea în captivitate a cimpanzeilor, specie care urmează să fie înscrisă pe lista speciilor în pericol, încheie 7sur7.be.