Două tablouri de Van Gogh, furate în 2002 din Amsterdam, intitulate ”Sortie de l'église de Nuenen” (1884) şi ”Vue de la mer de Sceveningen (tempête)" (1882), au fost regăsite după 14 ani în Italia, a anunţat, vineri, Muzeul Van Gogh din Amsterdam, citat de lalibre.be.

Două tablouri de Van Gogh, furate în 2002 din Amsterdam, intitulate ”Sortie de l'église de Nuenen” (1884) şi ”Vue de la mer de Sceveningen (tempête)" (1882), au fost regăsite după 14 ani în Italia, a anunţat, vineri, Muzeul Van Gogh din Amsterdam, citat de lalibre.be.

”Sunt cu adevărat picturile adevărate”, a declarat, într-un comunicat, conservatorul care a autentificat tablourile, la cererea Parchetului italian.

Cu o valoare de mai multe milioane de euro, cele două pânze datează din prima perioadă de creaţie a artistului şi au făcut obiectul unui aviz de căutare internaţional, după ce au fost furate, pe 7 decembrie 2002, din Muzeul Van Gogh din Amsterdam.

”După 14 ani de peregrinări, cele două opere par să se afle într-o stare bună”, în ciuda unor deteriorări, probabil din cauza ”condiţiilor de transport nepotrivite”, a precizat muzeul olandez.

Picturile au fost găsite în regiunea Napoli în cadrul unei ”anchete de mare anvergură, din ordinul Ministerului public italian, coordonat de o echipă specializată de la Guardia di Finanza, specializat în criminalitatea organizată”.

”După atâţia ani, nu mai îndrăzneam să mizăm pe o eventuală întoarcere a tablourilor”, a declarat directorul muzeului,  Axel Rüger, prezent la Napoli în cadrul ceremoniei de retrocedare a picturilor.

”Nu ştim unde au plecat tablourile după furtul din 7 decembrie 2002. Hoţii s-au urcat pe acoperişul muzeului, au spart un geam şi au furat cele două tablouri, înainte de a fugi, coborând pe o coardă. Valoarea istorică a celor două pânze de colecţie”, a precizat muzeul.

”Vue de la mer de Scheveningen (tempête)" (”Vedere spre marea de la Scheveningen - furtună”) este singura pictură din colecţia muzeului ce provine din perioada petrecută de Van Gogh la Haga (1881 - 1883). 

”Sortie de l'église de Nuenen” (”Ieşirea bisericii din Nuengen”), în care tatăl lui a fost pastor, este o pânză de mici dimensiuni, pe care Van Gogh a pictat-o pentru mama lui.

Muzeul Van Gogh, inaugurat în 1973, expune sute de tablourie, desene şi schiţe ale pictorului, datând din prima perioadă olandeză şi până la sfârşitul tragic al artistului, la Auvers-sur-Oise, în 1890.

Născut în 1853 la Zundert într-o familie de pastori şi comercianţi de artă, Vincent Van Gogh a pictat peste 800 de tablouri. Considerat cel mai mare pictor al Olandei, după Rembrandt, Vincent Van Gogh a vândut o singură pânză în timpul vieţii sale, însă operele sale sunt tranzacţionate în zilele noastre la preţuri uriaşe.