Barack Obama intenţionează să se mute într-o casă din Kalorama, un cartier rezidenţial din Washington, aflată la doar câţiva kilometri de Casa Albă, după ce familia Obama va părăsi reşedinţa prezidenţială, în luna ianuarie, potrivit unor prieteni apropiaţi ai cuplului, informează nytimes.com.

Barack Obama, care a anunţat deja că familia lui va rămâne în capitala americană până când una dintre fiicele sale, Sasha, va termina liceul, în 2018, va închiria o casă cu 9 dormitoare, ce are o suprafaţă de 760 de metri pătraţi, a precizat o sursă, care a facut această dezvăluire sub protecţia anonimatului.

Reşedinţa, evaluată la 6 milioane de dolari, potrivit site-urilor mai multor agenţii imobiliare, poate fi închiriată cu 22.000 de dolari pe lună şi este deţinută în prezent de Joe Lockhart, fost secretar de presă şi consilier al preşedintelui Bill Clinton. Joe Lockhart a fost până în acest an directorul de comunicare şi consultant politic al unui cabinet înfiinţat de el însuşi, Glover Park Group, dar s-a mutat la New York, unde a început să lucreze ca director adjunct al departamentului de comunicare al National Football League. Joe Lockhart este căsătorit cu Giovanna Gray Lockhart, care este editor al revistei Glamour.

Informaţia despre planurile imobiliare ale preşedintelui Obama a fost publicată în premieră, miercuri, de site-ul Politico.com.

Prin această mutare, familia Obama va trăi într-una dintre zonele rezidenţiale din Washington, în care locuiesc numeroşi diplomaţi şi în care sunt organizate numeroase întruniri de nivel înalt. Casa în sine este impresionantă - fotografiile publicate de Washington Fine Properties, potrivit căreia reşedinţa a fost vândută în 2014, arată o clădire cu camere spaţioase, podele cu parchet din lemn scump, colonade din marmură albă, două săli de baie principale, o terasă şi o grădină. 

Vila este înzestrată şi un un ”apartament de serviciu”, ce ar putea fi locuit de Marian Robinson, mama lui Michelle Obama, care a locuit alături de familia Obama la Casa Albă.

Locul în care este amplasată reşedinţa îndeplineşte criteriile avute în vedere şi de contingentul de agenţi din Secret Service, care asigură paza unui preşedinte american după încheierea mandatului acestuia. 

Casa se află în apropiere de Massachusetts Avenue din Washington, supranumită şi ”Linia Ambasadelor”. Dacă se vor muta într-adevăr în această vilă, soţii Obama vor locui foarte aproape de ambasada Omanului, de ambasada UE în Statele Unite şi de reşedinţa lui Gérard Araud - ambasadorul Franţei la Washington.

În apropiere se află şi locuinţa lui Tony Podesta, un influent politician democrat, fratele lui John D. Podesta, şeful de campanie al lui Hillary Clinton, dar şi un Centru Islamic unde se reunesc credincioşi musulmani.

După ce vestea despre viitoarea casă a cuplului Obama a fost anunţată în presă, miercuri, numeroşi jurnalişti s-au reunit în faţa ei, pentru a o fotografia. 

Deşi soţii Obama şi-au păstrat şi casa din Chicago, preşedintele american a anunţat în luna martie că familia sa va rămâne în Washington până când Sasha, care studiază la Sidwell Friends School, va absolvi liceul. Soţii Obama au spus cu acea ocazie că fiica lor cea mare, Malia, care va absolvi acelaşi liceu în luna iunie, îşi va lua un sabatic înainte de a începe cursurile la Universitatea Harvard. 

Viitoarea reşedinţă a soţilor Obama are în spate o istorie bogată. A fost construită în 1928 de F. Moran McConihe, un dezvoltator imobiliar care a jucat un rol important în expansiunea cartierului Kalorama şi a lucrat în administraţia prezidenţială în mandatul lui Dwight D. Eisenhower. 

Casa a fost cumpărată apoi de căpitanul Charles Hamilton Maddox, un veteran al celor două războaie mondiale, care, în 1912, a creat şi testat cu succes, în timpul unui zbor, primul echipament de transmisiuni radio, folosit de aviaţa americană. Fiica lui, Muriel Maddox, a jucat alături de Marlon Brando în filmul ”The Men” şi a scris câteva romane de dragoste. 

În Kalorama au locuit de-a lungul anilor numeroşi politicieni americani proeminenţi, precum Woodrow Wilson, William Howard Taft, Franklin D. Roosevelt, Warren G. Harding, Herbert Hoover şi senatorul Edward M. Kennedy. Anul trecut, Donald H. Rumsfeld, fost Secretar al Apărării, şi-a vândut casa din Kalorama în care a locuit în timpul administraţiei Bush.