James E. Rothman, Randy W. Schekman şi Thomas C. Sudhof au primit în acest an Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pentru descoperirile lor privind „aparatul care reglează circulaţia veziculară, un important sistem de transport din celulele noastre”, a anunţat Comitetul Nobel într-un comunicat de presă.

Premiul Nobel din acest an îi onorează pe cei trei cercetători care au descoperit modul în care celula îşi organizează sistemul de transport. Fiecare celulă este o "fabrică" ce produce şi exportă molecule. De pildă, insulina este produsă şi eliberată în sânge. Aceste molecule sunt transportate prin celulă în „pachete” mici numite vezicule. Cei 3 laureaţi Nobel din 2013 au descoperit principiile moleculare care guvernează modul în care această „încărcătură” este livrată la momentul potrivit, în locul corect.

Randy Schekman a descoperit un set de gene necesare pentru circulaţia veziculară. James Rothman a identificat aparatul de proteine care le permite veziculelor să se contopească cu ţintele lor pentru a permite transferul „încărcăturii”. Thomas Südhof a arătat cum anumite semnale determină veziculele să elibereze încărcătura cu mare precizie.

Prin descoperirile lor, cei trei au descris sistemul de control extrem de precis menit să transporte şi să livreze "încărcătura" celulară. Tulburările apărute în acest sistem duc la afecţiuni neurologice, la diabet sau la tulburări imunologice.

Americanul James E. Rothman este profesor universitar şi şeful Departamentului de Biologie Celulară de la Universitatea Yale din Statele Unite. Randy W. Schekman (SUA) este profesor în cadrul Departamentului de Biologie Moleculară şi Celulară de la Universitatea California (Berkeley). Germanul Thomas C. Südhof este profesor de fiziologie moleculară şi celulară la Universitatea Stanford.

Până acum, Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost acordat de 103 ori unui număr de 201 laureaţi, începând cu anul 1901.