Atentatele teroriste care au avut loc vineri în capitala Franţei se numără printre cele mai violente atacuri revendicate vreodată de Statul Islamic asupra unei ţări din vestul Europei şi confirmă încă o dată expansiunea rapidă şi îngrijorătoare pe care a cunoscut-o grupul radical ISIS, din momentul în care s-a înfiinţat ca o formaţiune radicală sunnită în Irak. În ultimele săptămâni, teroriştii au revendicat zece atentate care au avut loc pe trei continente, provocând moartea a sute de persoane.

Statul Islamic controlează teritorii în Irak şi Siria, dar a căutat în mod agresiv să îşi extindă pe tot mapamondul activităţile care propagă teroarea. Grupul are afiliaţi şi simpatizanţi în Libia, Yemen, Afganistan, Egipt, Nigeria, dar şi în alte state, iar teroriştii kamikaze au ucis sute de persoane doar în ultima lună.

Cel mai recent atentat este cel care a avut loc pe 13 noiembrie la Paris, unde o serie de atacuri asupra civililor, inclusiv la stadionul naţional al Franţei şi la o celebră sală de concerte, a determinat moartea a 129 de persoane şi rănirea a mai mult de 300. Motivele invocate de terorişti se referă la o undă de şoc pe care au vrut să o declanşeze asupra „capitalei păcatului şi a obscenităţii”, mai ales că Franţa face parte şi din coaliţia internaţională care bombardează ţintele ISIS din Siria şi Irak

Tot pe 13 noiembrie, la Bagdad, a avut loc un atac sinucigaş, simultan cu detonarea unei bombe în apropierea unui drum circulat, în urma cărora au rezultat 26 de morţi şi zeci de răniţi. Teroristul kamikaze s-a infiltrat într-o procesiune de comemorare a unui luptător şiit. Scopul principal a fost spulberarea şiiţilor pe care ISIS îi consideră renegaţi, mai ales că, de la formarea grupului, atacurile în capitala Irakului au avut loc tot mai frecvent.

12 noiembrie, la Beirut, în Liban. Teroriştii kamikaze au ucis 43 de persoane într-o zonă comercială aglomerată. Ţinta au fost şiiţii musulmani şi refugiaţii sirieni care au poposit în capitala Libanului. Atacul a vizat şi gruparea Hezbollah, organizaţia militantă şiită care sprijină guvernul sirian în războiul civil care se desfăşoară între graniţele ţării.

Un alt atentat revendicat de ISIS a avut loc pe 4 noiembrie la El Arish, în Egipt. Un camion plin cu material explozibil a fost detonat atunci, atac în urma căruia au murit patru agenţi de poliţie şi au fost răniţi cel puţin cinci civili.

În aceeaşi zi de 4 noiembrie, la Dhaka, în Bangladesh, teroriştii au omorât un ofiţer de poliţie la un punct de control şi au rănit un altul. Statul Islamic a revendicat atacurile, dar reprezentanţii săi nu au invocat niciun motiv. Guvernul de la Bangladesh a negat, însă, paternitatea acestui atentat, argumentând că oficialii statului au făcut eforturi enorme pentru a-i ţine la distanţă pe aceşti radicali periculoşi.

Atentatele au zguduit Egiptul şi pe 31 octombrie, la Sinai, atunci când un avion rusesc s-a prăbuşit la câteva minute după decolarea din resortul Sharm el Sheik şi toţi cei 224 de pasageri aflaţi la bord au murit. Ramura egipteană a grupării ISIS  a revendicat atacurile, iar anchetatorii susţin că e foarte probabil ca o bombă să fi explodat chiar în interiorul aeronavei. Mobilul acţiunii a fost intervenţia Rusiei în Siria, care a bombardat grupuri militante, inclusiv fortăreţe ale Statului Islamic.

Pe 24 octombrie, tot la Dhaka, în Bangladesh, un festival religios şiit a fost tulburat de un atac cu bombă care a ucis o persoană şi a determinat rănirea câtorva zeci. Uciderea şiiţilor este unul dintre scopurile principale ale ISIS, iar planificarea atacurilor se face în timpul ceremoniilor şi ritualurilor care adună la un loc un număr mare de oameni.

Teroriştii ISIS au pătruns şi Turcia, la Ankara, iar pe 10 octombrie atentate cu bombă au dus la uciderea a peste 100 de persoane în timpul unei adunări pacifiste la care participau separatişti kurzi şi reprezentanţi ai opoziţiei de stânga din Turcia. Scopul principal a fost lansarea de represalii pentru a descuraja eforturile făcute de cele două orientări de a ajunge la un numitor comun în ceea ce priveşte lupta împotriva Statului Islamic.

Mulţi adepţi ai radicalilor ISIS se află şi în Yemen, iar prin atacurile de pe 6 octombrie, din capitala ţării, Sana’a, şi-au confirmat prezenţa, ucigând cel puţin 25 de persoane. În Aden, bombardamentele au vizat un hotel în care erau cazaţi membrii guvernului yemenit şi cartierul general al trupelor din Golful Persic care luptă cu insurgenţii Houthi. În Sana’a, o bombă a explodat într-o moschee.

Bangladeshul a fost atacat de trei ori într-o singură lună, astfel că pe 3 octombrie, în Dhaka, un japonez a fost împuşcat mortal. Prin acest atac, teroriştii Staului Islamic au lansat un avertisment la adresa statelor considerate a fi membre ale unei coaliţii împotriva lor. Acesta a fost al doilea cetăţean străin ucis în Dhaka într-un interval de două săptămâni.


Comprendre la domination de l'Etat islamique en... de lemondefr