În urmă cu 12 ani aveau loc atacurile de la 11 septembrie 2001, evenimente care au schimbat faţa întregii lumi. Patru  atacuri teroriste coordonate asupra oraşelor New York şi Washington D.C.  produceau aproape 3.000 de victime, arătând celei mai mari puteri din lume cât este de vulnerabilă.

Patru curse aeriene au fost deturnate de 19 terorişti Al-Qaeda cu scopul de a fi ciocnite de anumite clădiri în cadrul unor “atacuri sinucigaşe”. Două dintre aceste avioane (American Airlines Flight 11 şi United Airlines Flight 175) s-au prăbuşit în Turnurile Gemene ale complexului World Trade Center (WTC) din New York. În mai puţin de două ore, ambele turnuri s-au prăbuşit, iar molozul şi flăcările au creat colapsul parţial sau total al altor clădiri din complexul WTC, ca şi altor clădiri din jur.

Un al treilea avion (American Airlines Flight 77) a fost prăbuşit în Pentagon şi  a dus la un colaps parţial al aripii de vest a clădirii.  Un al patrulea avion, United Airlines Flight 93, avea ca ţintă Washington D.C., dar a picat într-un câmp din Shanksville, Pennsylvania după ce pasagerii au încercat să-i înlăture pe terorişti. În total au fost 2.996 de decedaţi, din care cei 227 de călători din avioane şi 19 terorişti, dar şi peste 6.000 de răniţi non-letal. În acelaşi timp a fost cel mai letal incident din istoria pompierilor americani.

După atacurile teroriste, suspiciunile au picat foarte repede pe al-Qaeda. Deşi liderul grupării, Osama bin Laden, a negat, iniţial, amestecul în atentatele din 11 septembrie, în 2004 şi-a asumat responsabilitatea pentru atac. Bin Laden a numit ca motive pentru acţiunile al-Qaeda: suportul american faţă de Israel, prezenţa trupelor americane în Arabia Saudită şi sancţiunile împotriva Irakului. Statele Unite au răspuns acestor atacuri lansând “Războiul împotriva terorismului” şi invazia în Afghanistan pentru a răsturna regimul taliban care găzduia mişcarea al-Qaeda. Multe ţări şi-au întărit legislaţia împotriva terorismului şi au extins jurisdicţia organelor legii. După ce a reuşit să evadeze mai mulţi ani, bin Laden a fost găsit şi omorât de forţele americane pe 2 mai 2011.

În locul Turnurilor Gemene a fost creată o altă clădire. Iniţial numită “Freedom Tower (Turnul Libertăţii)”, construcţia pentru One World Trade Center a  fost începută în luna aprilie 2006. Pe 10 mai 2013 ultima componentă a zgârie-norului a fost instalată.  Turla sa atinge 541 de metri, devenit astfel cea mai înaltă clădire din emisfera vestică şi a patra cea mai înaltă clădire din lume. Pe lângă clădirea One, noul Complex WTC va include şi alţi trei zgârie-nori dar şi Muzeul Memorial Naţional 11 Septembrie. Toate aceste construcţii fac parte dintr-un efort de a reconstrui Complexul WTC şi de a comemora pierderile de la 11 septembrie 2001.