Măşti din Commedia dell'Arte şi costume somptuase de epocă, banchete şi baluri elegante în palate, parade şi distracţie nebună pe străzi, artificii şi serenade din gondole vor inunda Veneţia cu buna dispoziţie a carnavalului. Între 31 ianuarie şi 17 februarie 2015,  vor veni la Veneţia în căutarea distracţiei mai mult de un milion de oameni din toată lumea.

În fiecare an,  înainte de Postul Paştelui şi până în marţea lăsatului de sec, toate străzile, canalele, pieţele şi fiecare colţişor al Veneţiei se transformă prin culoare, muzică, mister şi bună dispoziţie într-o uriaşă scenă pentru nesfârşitele spectacole şi petreceri ale carnavalului.

Tradiţia carnavalului are mai mult de opt secole, dar din 1979, de când este organizat în fiecare an, carnavalul practic s-a globalizat şi este tot mai mult legat de toate culturille lumii.

Deşi tot anul Veneţia e aglomerată de turişti, în timpul carnavalului e luată cu asalt de peste un milion de oameni  care vor să asiste la spectacolul buf şi să trăiască macherada.

Atmosfera este tipic veneţiană: peste tot tarabe cu măşti de carnaval, negustori care vând suveniruri, forfotă de scamatori, pictori, menestreli care se amestecă printre turişti pe străduţele labirintice.

Palatele sau clădirile mai modeste,  construite acum sute de ani pe trunchiuri de tisă sau stejar,  deşi sunt afectate de secole de igrasie renasc parcă, de la ferestrele care se deschid exact deasupra apei se revarsă flori, iar piaţetele şi sute de mici poduri peste canalele cu apă verde ca ceaiul sunt inundate de turişti costumaţi.

Festivităţile de deschidere şi cele de închidere ale carnavalului sunt cele mai aglomerate. O tradiţie foarte veche a momentului de deschidere este "Zborul îngerului" din Piaţa San Marco.

Personajul care întruchipează un înger "zboară" de pe Turnul Campanile pe deasupra mulţimii adunate în piaţă şi a cortegiul de personaje istorice, în frunte cu Dogele şi soţia acestuia.

Pentru ultima zi, care este cea mai veselă din întreg Carnavalul, sunt lăsate cele mai nebuneşti evenimente.

Sunt procesiuni cu torţe aprinse către Piaţa San Marco, inima festivităţilor, unde în cele din urmă o imensă efigie a celei mai cunoscute măşti veneţiene, Pantalone, este aşezată între cele două coloane din capătul Piazzetei San Marco care dă spre lagună şi arsă. În acest timp mulţimea scandează: "Pleacă! Pleacă! Carnavalul pleacă!" şi clopotele bisericii San Francesco della Vigna anunţă sfârşitul Carnavalului şi începutul Postului Paştelui. Cea mai frumoasă parte a carnavalului va fi însă spectacolul străzii oferit paradele şi procesiunile cu tema istorică, dar şi de miile de oameni care vor fi liberi să petreacă zi şi noapte.

 

 Carnavalul are în fiecare an o tema pe care o respectă toate balurile, banchetele, concertele, paradele sau concursurile.

Şi programul este foarte divers, de la concursul pentru cea mai frumoasă masca a unui copil, până la cel mai exclusivist banchet la care biletul de intrare costă sute de euro şi trebuie rezervat cu mult timp înainte.

De obicei în ultima săptămâna a Carnavalului au loc parade ale unor care alegorice pe apă în şi în oraşele Mestre sau Treviso.

Balurile se ţin lanţ, sunt mai multe în fiecare seară, iar cel mai faimos este Gran Ballo delle Maschere, tradiţionalul bal masacat care are loc în fiecare an în alt palat.

Poate veni oricine dacă are costum şi mască şi ştie să danseze cadrilul sau alte dansuri vechi de secole, dar biletele de intrare sunt cele mai scumpe.

Anul acesta va fi în seara zilei de 14 februarie de Sfântul Valentin, într-un fermecător palat de pe Gran Canale,  iar organizatorii spun că oaspeţii vor avea parte de o petrecere ameţitoare care va aminti de splendoarea timpurilor de glorie a magnificei Republici Serenissima, la costuri care încep de la 550 de euro.

Măşti din Commedia dell'Arte şi costume somptuase de epocă, banchete şi baluri elegante în palate, parade şi distracţie nebună pe străzi, artificii şi serenade din gondole vor inunda Veneţia cu buna dispoziţie a carnavalului. Între 31 ianuarie şi 17 februarie 2015,  vor veni la Veneţia în căutarea distracţiei mai mult de un milion de oameni din toată lumea. - See more at: http://stiri.tvr.ro/carnavalul-de-la-venetia-istoria-extravagantei_55754.html#sthash.ztrhMEEW.dpuf