Locul unde se află mormântul temutului domnitor valah, Vlad Ţepes, a rămas încă un mister, istoricii vorbind, până în prezent, despre Mănăstirea Snagov şi Mănăstirea Comana drept cele mai probabile variante, fără a avea însă dovezi clare. Tocmai lipsa unei pietre funerare sau a altor documente care să ofere informaţii clare despre mormântul celui a fost sursa de inspiraţie a personajului de ficţiune Dracula a alimentat, de-a lungul vremii, apariţia unor diverse teorii.

Cea mai recentă teorie, adusă în discuţie de cercetători italieni, plasează mormântul lui Vlad Ţepeş în oraşul italian Napoli, potrivit Business Standard.

Potrivit lui Nicola Barbatelli, director al Muzeului vechilor populaţii, din Italia, rămăşiţele domnitorului valah s-ar afla într-un mormânt din Piaţa Santa Maria la Nova, unde până acum se credea că ar fi fost înhumat ginerele său, Matteo Ferrillo. Italienii susţin că Ţepeş nu a fost ucis de turci în 1476, ci luat prizonier şi răscumpărat de fiica sa, care l-a adus în Italia, iar în acest sens invocă imaginile şi simboluri aparţinând unei familii nobiliare din Transilvania care apar pe piatra funerară.

(CC)