Nu există, în acest moment, în întreaga lume un personaj mai influent şi mai complex care să furnizeze mai multă nelinişte în marile cancelarii decât Vladimir Vladimirovici Putin. Pe zi ce trece, stăpânul Kremlinului împinge Vestul într-o confruntare periculoasă. Şcolit într-un sistem dur, fostul spion KGB pasionat de judo e obişnuit să ia decizii la limită, să joace dur şi să-şi provoace adversarul.

Războiul din Ucraina demonstrează că domnul Putin s-a săturat să tot ameninţe că umblă la robinetul de gaz dacă NATO se mai întinde mult spre Est. El a trecut la fapte şi a răspuns la tentativa Kievului de a scăpa de influenţa rusă, folosind o metodă clasică, puţin rafinată: a desfăşurat ostentativ, la graniţa Ucrainei, trupe fără însemne oficiale, a sprijinit şi a înarmat forţele rebele şi a pus toate tunurile, la propriu şi la figurat, pe noul regim de la Kiev, ţintindu-l constant cu lovituri precise.

Până acum, intervenţiile puterilor occidentale n-au obţinut nimic concret, iar Putin a reuşit să mimeze preocuparea pentru rezolvarea crizei, prestând un joc diplomatic de tatonare, cu scopul evident de a păstra avantajul.

Până acum i-a mers. Prăbuşirea avionului Malaysia Airlines, cu 298 de oameni la bord, după ce a fost doborît de o rachetă trasă de separatiştii proruşi, înarmaţi şi sprijiniţi de Moscova, a accentuat dramatic prăpastia dintre Putin şi restul lumii. Preşedintele rus a ales să-i lase pe autorii atacului să-şi facă de cap timp de o săptămână la locul dezastrului, primind cu satisfacţie apelurile liderilor occidentali de a interveni.

Cruzimea cu care liderul rus a negat orice implicare şi a mimat preocuparea pentru rezolvarea crizei arată că Putin e în stare de orice pentru a-şi impune cu forţa obiectivele. Când Occidentul lucrează cu mănuşi pentru a-şi contura interesele, el scoate calm Kalaşnikovul şi desenează cu gloanţe. Vladimir Vladimirovici Putin - rostiţi-i o dată în gând numele, doar o dată, şi veţi simţi fiorii Războiului Rece. Nimeni nu ştie cu adevărat ce gândeşte acest om, dar e înfricoşător câ are atâta putere, de care el nu ezită să facă uz.

 

Calculul rece pe care şi l-a făcut implică şi pierderi, iar Putin rezistă deocamdată la toate încercările Vestului de a-l forţa să bată în retragere. Nici sancţiunile economice, nici consecinţele politice nu au afectat până acum în mod substanţial linia ofensivă a liderului rus. E un joc de şah cu multe mutări calculate dinainte, cu mulţi pioni pregătiţi pentru sacrificiu. Iar ruşii se pricep al naibii de bine la şah: întotdeauna au fost aşi.

 

Amintire din copilărie: cele două fiice ale lui Putin, Maria şi Ekaterina

 

În acest joc complicat intră şi soarta Mariei Putin, fiica cea mare a preşedintelui rus. Ca şi sora sa, Ekaterina (28 de ani), tânăra în vârstă de 29 de ani a crescut, cu multă discreţie, în umbra puternicului ei tată.

Ziarul rusesc Pradva susţine că Maria a urmat şi cursurile Universităţii de Stat din St. Petersburg, secţia de geologie şi biologie. Presa rusă nu a obţinut niciodată măcar o fotografie cu cele două fiice pe care Vladimir Putin le are cu fosta lui soţie, Liudmila, de care a divorţat în luna aprilie, după 30 de ani de căsnicie. De asemenea, nu a fost dat publicităţii niciun portret de familie. Publicaţia britanică The Sunday Times a publicat totuşi o imagine cu Maria şi părinţii ei.

Putin a declarat într-o emisiune TV din Rusia că este mândru de ambele sale fiice, care "au combinat munca şi educaţia". Despre fata cea mică a preşedintelui rus, Ekaterina, se vorbeşte că este căsătorită cu fiul unui amiral sud-coreean, dar acest lucru e greu de dovedit, câtă vreme viaţa ei rămâne învăluită în mister.

Maria Putin a reapărut în atenţia presei internaţionale în această săptămână, după ce primarul oraşului olandez Hilversum, a cerut expulzarea ei din Olanda, în urma prăbuşirii avionului malaysian în Ucraina, doborât probabil de o rachetă a rebelilor proruşi.

Ulterior, primarul Pieter Broertjes şi-a cerut scuze pentru aceste comentarii, afirmând că cerinţa sa "nu a fost înţeleaptă", dar a venit "din sentimentul de neputinţă".

Deşi Putin vorbeşte foarte rar despre familia sa, un lucru e sigur: liderul rus ţine foarte mult la fetele sale

Maria Putin ar trăi în Olanda de câţiva ani, alături de partenerul ei olandez, Jorrit Faassen, în vârstă de 34 de ani, care deţine un post de conducere la o firmă de consultanţă rusească. Acesta deţine un penthouse cu o panoramă idilică, într-o clădire de lux din Voorschoten. Cuplul s-ar fi căsătorit în 2009, dar nu există documente oficiale care să confirme această informaţie, notează cotidianul britanic Daily Mail.

Din cele 298 de victime ale cursei MH17, 193 erau olandezi, astfel că tragedia a provocat o emoţie puternică în această ţară.

"Maria Putin ar putea să nu aibă legătură cu asta. Totuşi, tatăl ei este foarte puternic şi cred că ar fi putut să trimită forţe militare ruse la locul prăbuşirii pentru a păzi trupurile victimelor în ultimele zile. Totuşi, a decis să nu o facă", a declarat tatăl unei adolescente olandeze care a murit în această tragedie. "Am motive să cred că Putin sau altă parte implicată este ucigaşul fiicei mele. Poate indirect, poate nu asta a fost intenţia. Dar separatiştii au putut obţine aceste arme şi acesta a fost rezultatul", a adăugat el.

Activişti anti-Putin din toată lumea au postat adresa Mariei Putin pe Twitter şi au cerut poporului olandez să protesteze în faţa locuinţei sale. "Drag popor olandez! Dacă vreţi să o vizitaţi pe fiica lui Putin, (aceasta este) adresa", a scris un activist. "Poporul olandez îşi poate exprima sentimentele despre cursa MH17. Întrebaţi de Maria Putin (Faassen)", a scris altul.

Maria Putin, care îşi împarte timpul între Rusia şi Olanda, este necunoscută pentru poporul rus. Nici măcar singurele două fotografii în care apare ea nu sunt autentificate; se spune că într-una dintre acestea apare de fapt un fotomodel din America Centrală, scrie Daily Mail. "Asta nu e fata lui Putin, e un model din Puerto Rico, Wilmadilis < > Blasini Purez", a scris cineva pe un site ucrainean care publicase imaginea. "Asta e propagandă pură ucraineană", a declarat un editor foto moscovit care susţine că în poză nu este fiica lui Putin şi că scopul acestei stratageme este atragerea tinerei în acest conflict.

Komsomolskaia Pravda, o publicaţie pro-Putin, a confirmat, într-un articol despre posibila expulzare din Olanda a Mariei, că nu există nicio imagine oficială a ei.

Identitatea tinerei rămâne dificil de verificat, câtă vreme Kremlinul nu oferă niciun detaliu despre viaţa privată a lui Putin, cu excepţia unor instantanee vechi din trecutul familiei sale, continuând astfel stilul sovietic de păstrare a secretului asupra familiilor liderilor ruşi, cu excepţia notabilă a lui Mihail Gorbaciov.

În încercarea de a elimina acest tabu, un ziar din Moscova, Sobesednik, a solicitat, în 2011, opinia unui "expert medical". Acesta a încercat să determine cine este Maria şi cine este Ekaterina în imaginile recente, comparându-le cu fotografiile din copilărie. "La vârsta adultă, caracteristicile feţei se schimbă în proporţii şi e dificil de prezis cum anume va avea loc acest proces", a explicat expertul, care a refuzat să dea curs cererii, spunând că astfel de procedee sunt o şarlatanie.

Maria, cunoscută drept Maşa, s-a născut la Leningrad, astăzi Sankt Petersburg, la 28 aprilie 1985 şi a fost botezată după numele mamei lui Putin. Copilăria ei a urmat traseul profesional al tatălui său, care a operat la început ca spion KGB în fosta Germanie de Est. După prăbuşirea URSS, când s-a întors în Rusia, Putin a luat-o de jos: rămas fără slujbă, el a început să lucreze ca şofer, apoi a reuşit să-şi găsească un loc pe lângă fostul său profesor de Drept, Anatoli Sobceav, ajuns primar al oraşului.

Putin a avansat apoi în organigrama guvernului din Sankt Petersburg, iar fiicele sale au urmat cursurile unei şcoli germane de elită din Rusia. În 1996, când s-au mutat la Moscova, Maria avea 11 ani şi a fost înscrisă de tatăl ei la Friedrich Haass German International School.

Când Vladimir Putin a trecut la conducerea serviciului secret FSB (fostul KGB) şi era pe cale să devină prim-ministru, fetele au fost mutate de la şcoala internaţională şi educate acasă, din raţiuni de securitate, scrie Daily Mail. "Avem teme multe chiar şi acum, când învăţăm acasă", se plângea Maria într-una din rarele ei declaraţii pentru presă.

În 2000, ea îşi dorea să studieze managementul, iar Ekaterina, căreia i se mai spune Katia sau Katerina, dorea să devină designer de mobilier. Amândouă au urmat cursurile Universităţii din St. Petersburg, acolo unde a absolvit şi tatăl lor. Katia a terminat Studii Orientale, Maria a studiat biologia.

Potrivit unui purtător de cuvânt, Putin a impus un sistem închis în privinţa informaţiilor despre fiicele sale, chiar dacă una dintre ele trăieşte într-o ţară NATO încă dinainte ca el să se lanseze în retorica antivestică. "Da, suntem într-un sistem mai închis, dar în general oricine ştie care e familia lui, toată lumea ştie că el s-a despărţit de Liudmila", a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, citat de Daily Mail.

"Ştiţi când e important pentru un politician să vorbească despre familia lui? Când candidează în alegeri şi oamenii n-au habar ce fel de om este. Aşa că foloseşte fiecare armă pe care o are pentru a-i face pe oameni să-l voteze, la modul < >. Putin e foarte cunoscut printre alegători, iar cine votează pentru el nu are nevoie să i se spună altceva despre el. El e convins că orice persoană, orice ar face, trebuie să aibă un teritoriu interzis altcuiva. Familia lui este un astfel de teritoriu", a explicat oficialul.

Peskov a negat în trecut că Maria trăieşte în Olanda şi că tatăl ei o vizitează acolo. "Informaţia nu este adevărată", a spus el pe 13 aprilie, după ce agenţia Interfax a anunţat că Putin, aflat într-o vizită în "Ţara lalelelor", ar putea să-şi modifice traseul pentru a face o oprire la Voorschoten. Peskov a negat şi că Maria ar avea un prieten olandez.

Putin însuşi evită să dea detalii despre familia lui. "Totul e bine, atât în viaţa lor, cât şi profesional", a răspuns el sec la o întrebare a presei despre acest subiect.

Chiar şi naşul Mariei, Serghei Roldugin, director artistic al Operei din Sankt Petersburg, refuză să vorbească despre ea. "Se teme să vorbească despre aceste lucruri, pentru că nu ştie dacă domnul Putin ar fi încântat de asta", a spus o sursă.

Hubert Seipel, un regizor german de film documentar, care s-a bucurat de un acces fără precedent, timp de un an, la Putin, pentru producţia "Ich, Putin"/"Eu, Putin", a rămas în ceaţă când a îndrăznit să-l întrebe dacă va putea vreodată să-i cunoască familia. "E o întrebare puţin înşelătoare. E foarte sensibilă şi i-am promis că nu o voi expune prea mult. Dar ei există. Primesc telefoane. Sunt disponibili", i-a spus Putin.

Dincolo de jocul rece pe care Putin îl face cu adversarii săi politici, e limpede că el preferă să nu-şi expună familia, pentru a nu-şi creea o vulnerabilitate în sistemul său impenetrabil. Cu cât lumea ştie mai puţine despre el, cu atât Vladimir Vladimirovici Putin poate surprinde mai uşor lumea. E un joc care se poate termina oricum, iar fetele lui trebuie să fie ferite de orice riscuri.

SURSA:Eva.ro