Pe lângă frăgezimea cărnii de curcan, umplutura este delicateţea care, tradiţională sau exotică, dă tonul şi defineşte unicitatea reţetei de curcan umplut. Vă prezentăm o reţetă tradiţională de curcan umplut, care poate fii servită cu succes la masa de revelion sau în alte ocazii speciale.
Ingrediente:
un curcan de 3-4 kg,
½ litru de oţet de mere,
100 g unt, o lingură sare,
o linguriţă de piper,
o lingură de boia
Umplutura:
100 g de afumătură,
ficatul curcanului sau 100 g ficat de pui,
o ceapă tocată,
o bucată de ţelină,
un morcov,
o bucată de pâine (3-5 dl) înmuiată în lapte,
6-5 linguri de pesmet,
2 linguri de ulei de măsline,
2 linguriţe de verdeaţă după preferinţă: cimbru, măghiran, pătrunjel, rozmarin,
½ linguriţă de sare,
piper după gust,
un măr
pentru sos
3-4 linguri de amidon sau faină,
verdeaţă: cimbru, măgheran, rozmarin,
sare,
piper,
Opţional smântână
Modul de preparare:
Curcanul se ţine peste noapte în apă rece, în care se adăugă o jumătate de litru de oţet de mere.
Pentru umplutură: Se înmoaie pâinea în lapte. Ficatul şi afumătura se taie în bucăţele mici. Ceapă, morcovul şi ţelină se taie în cubuleţe. Într-o tigaie, se pun cele 2 linguri de ulei de măsline la încălzit. Se prăjeşte afumătura, se adăugă ceapa, apoi morcovul şi ţelina. După câteva minute se pune ficatul şi se prăjeşte pentru încă 1-2 minute. Se adaugă miezul de pâine înmuiat în lapte, după ce în prealabil s-a stors de excesul de lapte. Se pune sare, piper şi verdeaţă şi se amestecă totul până când se omogenizează. Se adăugă treptat pesmet, pentru a absorbi excesul de lichid/ulei.
Curcanul se scoate din apă şi se usucă cu şerveţele de hârtie. Se unge apoi în interior şi exterior cu unt, şi se asezonează cu sare, piper şi paprică. Se umple curcanul, iar la sfârşit se pune un măr întreg. Copanele şi aripile se leagă cu sfoară alimentară în aşa fel încât să fie lipide de corp, după care se coase la fund şi la gât.
Curcanul se aşează pe o parte, într-un vas suficient de mare şi se dă la cuptorul încins în prealabil la 175 grade. Se adaugă zeamă de oase sau apă atâta cât să acopere un cm pe fundul vasului.
După o jumătate de oră curcanul se întoarce pe cealaltă partea şi se lasă în continuare să se rumenească pentru 30 min. Se întoarce apoi cu pieptul în sus şi se lasă în cuptor până când carnea se pătrunde. Pentru a evita uscarea cărnii, din când în când curcanul se stropeşte cu zeama lăsată în tavă. Timpul de preparare se aproximează ca fiind cam 45 min per kg . Curcanul e pătruns atunci când zeama care iese prin înţeparea pulpei sau pieptului este clară.
Când e gata, curcanul se scoate din cuptor şi se lasă deoparte, acoperit cu o folie de aluminiu, până când se prepară sosul.
Se scurge zeama din vasul în care s-a preparat curcanul. Sosul se strecoară şi dacă e nevoie se subţiază cu puţină apă. Se pune într-un vas mai mic şi dă în fiert. Când sosul începe să fiarbă, se amestecă cu 3-4 linguri de amidon sau faină, amestecate în puţină apă rece. Se fierbe sosul câteva minute, apoi se adaugă cimbru sau altă verdeaţă şi se condimentează cu sare şi piper după gust. Opţional se adaugă smântână.
Se serveşte alături de piure de cartofi şi vegetale fierte pe aburi şi date prin unt. La mulţi ani!