Suntem invadaţi de reţete miraculoase în care bicarbonatul de sodiu este rege, fiind prezentat ca leac ce vindecă de la ulcer până la cancer. Cei care recomandă consumul de pulbere albă ne prezintă acest compus chimic drept un remediu secret bine păstrat de medici. În realitate, adevărul este la mijloc. Îşi face treaba cu succes atunci când vine vorba de gospodărie, curăţenie, dezinfectare, dar scârţâie atunci când vine vorba de sănătate, reţetele lui nefiind general valabile.
Ca tratament, bicarbonatul de sodiu este recomandat, dar cu rezerve şi cu multă precauţie, pentru că, dacă este consuma în exces, poate să dăuneze. Adesea, pulberea albă este prezentată ca o adevărată binefacere pentru persoanele care suferă de reflux gastroesofagian. Despre asta, medicii spun că bicarbonatul poate fi de folos pentru moment, în caz de urgenţă, dacă în casă nu există un pansament gastric. În schimb, folosit timp îndelungat, nu va face altceva decât să accentueze predispoziţia spre ulcer.
„Pe moment are o acţiune imediată, agreabilă, promptă, iar pacienţii îl preferă pentru că este la îndemână şi este foarte ieftin. Folosit pe termen lung poate apărea fenomenul de rebound, aciditatea se intensifică şi va accentua predispoziţia spre ulcer. Bicarbonatul nu te omoară, dar e ca şi când te-ai încălzi cu un pahar de ţuică. Pe măsură ce consumi, tot ai vrea mai mult. În timpul unei crize, mai bine folosim un pansament gastric autorizat”, susţine medicul chirurg Călin Tiu.
Este greşit să ne periem dinţii cu bicarbonat de sodiu cumpărat din magazin
La fel de recomandat, sau poate mai mult, este şi înlocuirea pastei de dinţi cu un amestec între bicarbonat şi suc de lămâie. Stomatologii avertizează, însă, că, dacă nu ştim cum să ne periem dinţii cu acest preparat, ne-am putea face mai mult rău decât bine şi am putea ajunge la afecţiuni paradontale foarte grave.
„Este o mare greşeală să periem dinţii direct cu biarbonatul de sodiu cumpărat din magazin. Este chiar interzis, pentru că praful este foarte abraziv şi zgârie smalţul dinţilor. În plus, periajul cu bicarbonat de sodiu efectuat incorect poate produce o serie de răni ale gingiilor. Aceste răni nu sunt altceva decât porţi deschise pentru infecţii, afte sau gingivite sau afecţiuni paradontale.
Într-adevăr bicarbonatul curăţă foarte bine şi deschide culoarea dintelui până la cea naturală, dar nu este indicat deloc să fie folosit direct pe dinte. Şi în cabinetul stomatologic se foloseşte tot bicarbonatul de sodiu, dar într-o anumită compoziţie, este o pastă specială utilizată în periajul profesional.
Nici măcar în combinaţia bicarbonat cu suc de lămâie eu nu recomand curăţarea dinţilor acasă. Sucul de lămâie este un acid care poate produce demineralizarea smalţului dintelui, iar asta înseamnă început de carie, ” explică Canelia Vartolomei, medic stomatolog, potrivit Adevărul.
Ingredientul din bucătărie care e fatal în cantităţi mari. Medicii trag un semnal de alarmă
28 noiembrie 2020
- citeşte totul despre:
- bicarbonat,
- ulcer,
- cancer,
- curatenie,
- sanatate



Din aceeaşi categorie:
Focaccia lui Jamie Oliver
(25 iulie 2014)
200 vizualizări
Care este cel mai potrivit spaţiu pentru depozitarea ouălor?
(24 septembrie 2013)
291 vizualizări
Cum a ajuns uleiul de palmier în aproape toate alimentele. Un lobby asemnătător cu cel al tutunului şi alcoolului
(6 iulie 2021)
83 vizualizări
Nutritionist: Cuvantul magic pentru sărbători este cumpătare
(24 decembrie 2017)
228 vizualizări
Scandalul ouălor contaminate. Cât de periculoase sunt pentru sănătate
(18 august 2017)
46 vizualizări
Ceaiuri care provoacă somnolenţă
(21 august 2015)
1126 vizualizări
Frigărui asortate
(24 octombrie 2013)
114 vizualizări
Desert cu căpşuni şi arahide
(10 iulie 2013 - Clara ION)
329 vizualizări
Vinurile nobile, soluţia viticultorilor argentinieni pentru a face faţă concurenţei
(17 mai 2015)
205 vizualizări
Fericirea îngraşă
(25 iulie 2013 - Clara ION)
132 vizualizări
Zăpada cu gust de jambon i-a înnebunit pe câinii din localitatea slovenă Sezana
(21 ianuarie 2017)
704 vizualizări
Legume gratinate
(30 iulie 2015)
106 vizualizări
Vinete gratinate cu roşii şi brânzeturi rase
(18 iunie 2025)
220 vizualizări
Somon cu sos de muştar şi vin la cuptor
(12 aprilie 2014)
390 vizualizări
Legume ale căror valori nutriţionale cresc când sunt gătite
(15 martie 2015)
350 vizualizări
Alimente care pot să te ucidă pe care majoritatea oamenilor le consuma
(17 aprilie 2017)
232 vizualizări
Beneficiile nebănuite ale ciocolatei
(1 iulie 2013)
99 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

În zilele noastre, este ușor să pariezi pe meciuri de fotbal live și pe zeci de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
De ce să nu mănânci niciodată pepene roşu cu pâine sau cu brânză.
Publicat la data de 17 iunie 2025
-
Un brand al oraşului: Restaurantul lui Gherea din Gara Ploieşti
Publicat la data de 16 iunie 2025
-
Solstiţiul de vară, cea mai lungă zi din an!
Publicat la data de 20 iunie 2025
-
Castelul Bran sau Castelul lui Dracula
Publicat la data de 16 iunie 2025
-
Vinete gratinate cu roşii şi brânzeturi rase
Publicat la data de 18 iunie 2025
-
Cea mai veche branza din lume, descoperita langa mumii
Publicat la data de 18 iunie 2025
-
Strategii de pariuri pe goluri – ce trebuie să ştii?
Publicat la data de 19 iunie 2025