Suntem invadaţi de reţete miraculoase în care bicarbonatul de sodiu este rege, fiind prezentat ca leac ce vindecă de la ulcer până la cancer. Cei care recomandă consumul de pulbere albă ne prezintă acest compus chimic drept un remediu secret bine păstrat de medici. În realitate, adevărul este la mijloc. Îşi face treaba cu succes atunci când vine vorba de gospodărie, curăţenie, dezinfectare, dar scârţâie atunci când vine vorba de sănătate, reţetele lui nefiind general valabile.

Ca tratament, bicarbonatul de sodiu este recomandat, dar cu rezerve şi cu multă precauţie, pentru că, dacă este consuma în exces, poate să dăuneze. Adesea, pulberea albă este prezentată ca o adevărată binefacere pentru persoanele care suferă de reflux gastroesofagian. Despre asta, medicii spun că bicarbonatul poate fi de folos pentru moment, în caz de urgenţă, dacă în casă nu există un pansament gastric. În schimb, folosit timp îndelungat, nu va face altceva decât să accentueze predispoziţia spre ulcer.

„Pe moment are o acţiune imediată, agreabilă, promptă, iar pacienţii îl preferă pentru că este la îndemână şi este foarte ieftin. Folosit pe termen lung poate apărea fenomenul de rebound, aciditatea se intensifică şi va accentua predispoziţia spre ulcer. Bicarbonatul nu te omoară, dar e ca şi când te-ai încălzi cu un pahar de ţuică. Pe măsură ce consumi, tot ai vrea mai mult. În timpul unei crize, mai bine folosim un pansament gastric autorizat”, susţine medicul chirurg Călin Tiu.

Este greşit să ne periem dinţii cu bicarbonat de sodiu cumpărat din magazin

La fel de recomandat, sau poate mai mult, este şi înlocuirea pastei de dinţi cu un amestec între bicarbonat şi suc de lămâie. Stomatologii avertizează, însă, că, dacă nu ştim cum să ne periem dinţii cu acest preparat, ne-am putea face mai mult rău decât bine şi am putea ajunge la afecţiuni paradontale foarte grave.

„Este o mare greşeală să periem dinţii direct cu biarbonatul de sodiu cumpărat din magazin. Este chiar interzis, pentru că praful este foarte abraziv şi zgârie smalţul dinţilor. În plus, periajul cu bicarbonat de sodiu efectuat incorect poate produce o serie de răni ale gingiilor. Aceste răni nu sunt altceva decât porţi deschise pentru infecţii, afte sau gingivite sau afecţiuni paradontale.

Într-adevăr bicarbonatul curăţă foarte bine şi deschide culoarea dintelui până la cea naturală, dar nu este indicat deloc să fie folosit direct pe dinte. Şi în cabinetul stomatologic se foloseşte tot bicarbonatul de sodiu, dar într-o anumită compoziţie, este o pastă specială utilizată în periajul profesional.

Nici măcar în combinaţia bicarbonat cu suc de lămâie eu nu recomand curăţarea dinţilor acasă. Sucul de lămâie este un acid care poate produce demineralizarea smalţului dintelui, iar asta înseamnă început de carie, ” explică Canelia Vartolomei, medic stomatolog, potrivit Adevărul.