Ambianţa restaurantului este foarte importantă, atât pentru simţuri, cât şi pentru stomac, conform unui nou studiu. Aşadar, în timp multe elemente par complet obişnuite (precum decorul sau muzica), cercetătorii au arătat că aceşti factori, dar şi alţii, pot influenţa ceea ce veţi consuma.
Specialiştii de le Universitatea Cornell au prezentat o serie de factori care influenţează comanda la restaurant:
Indicele de masă corporală (IMC) al ospătarului
S-ar putea să vă gândiţi că principalul scop al chelnerului vostru este doar să vă servească, însă cercetătorii au descoperit că greutatea lui are o influenţă directă asupra a ceea ce vei mânca şi bea. Un nou studiu a descoperit că există de patru ori mai multe şanse ca oamenii să comande desert atunci când chelnerul are un IMC ridicat - şi efectul este mai mare la clienţii mai slabi. Potrivit aceluiaşi studiu, a afectat chiar şi cât au băut: clienţii cu un chelner supraponderal au consumat 17% mai mult alcool decât cei cu unul mai slab. Pentru a combate această situaţie, cercetătorii spun că este mai bine să decideţi înainte de a vă aşeza la masă dacă doriţi sau nu să serviţi şi desert.
Greutatea persoanei cu care luaţi masa
Persoana cu care luaţi masa poate influenţa, fără să vă daţi seama, ceea ce veţi mânca şi bea. Potrivit unui studiu, simplul fapt că te afli în prezenţa unei persoane cu o cateva kilograme în plus creşte nivelul de mâncare nesănătoasă pe care oamenii îl consumă. De asemenea, reduce cantitatea de alimente sănătoase pe care o persoană o consumă, chiar şi atunci când partenerul supraponderal consumă alimente sănătoase.
Ambianţa
Lumina slabă şi muzica uşoară creează o atmosferă relaxată şi vă face să vă bucuraţi mai mult de experienţa voastră. Cercetările au descoperit că persoanele care au mâncat mancare de tip fast-food într-un cadru cu muzică de jazz şi lumină slabă au petrecut mai mult timp la masă decât cei care au mers într-un restaurant fast-food tipic, dar au consumat mai puţină mâncare. De asemenea, au apreciat mâncarea ca fiind mai plăcută.
Numele preparatelor
Un studiu din 2014 publicat în Jurnalul Internaţional de Management al Ospitalităţii a constatat că meniul unui restaurant are un impact foarte mare asupra a ceea ce comandaţi. Printre constatările studiului: sunt mai multe şanse să comandaţi produse cu nume descriptive din meniuri ("Filet suculent de peşte" vs. "filet de peşte"). În mod ciudat, participanţii la studiu au evaluat numele mai descriptive ca fiind mai gustoase decât cele cu nume de bază - chiar dacă erau aceleaşi feluri de mâncare - şi erau dispuşi să plătească cu 12% mai mult pentru ele.
Comanda la bufet
Când vine vorba de bufete, ceea ce vedeţi mai întâi este ceea consumaţi cel mai mult. Potrivit unui studiu, mâncarea aflată în primul rând este ceea ce se mănâncă cel mai mult şi influenţează tot ce consumaţi. Pentru studiu, cercetătorii au creat două rânduri de bufet: unul cu alimente sanatoase mai în faţă şi un alt rând cu alimente mai puţin sănătoase. Atunci când participanţilor li s-au oferit prima dată fructe, 86 la sută au pus asta pe farfuriile lor (faţă de 55 la sută când au fost oferite ultima dată). Pe de altă parte, mai mult de 75% au luat ouă cu brânză atunci când au fost oferite în primul rând, în timp ce doar 29% le-au luat când au fost oferite ultima dată. Mai mult decât atât, peste 65% din farfuriile noastre sunt umplute cu cel puţin unul dintre primele trei alimente pe care le vedem prima dată.
Specialităţile
Se pare că suntem destul de leneşi atunci când vine vorba de a comanda. Un studiu publicat în Jurnalul de Psihologie şi Marketing a constatat că oamenii erau mult mai predispuşi să comande un fel de mâncare oferit ca specialitate şi evidenţiat de către chelner în meniu. În timp ce acest lucru nu este neapărat rău, vă poate determina să comandaţi mai multe preparate nesănătoase decât aţi fi intenţionat.
Care sunt cele şase lucruri care te influenţează atunci când comanzi de la un restaurant
9 iunie 2017
(101 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
În ce alimente se găseşte vitamina D, care ajută sistemul imunitar să lupte cu COVID-19
(12 noiembrie 2020)
336 vizualizări
Specialişti nutriţie: Fructele nu îngraşă, chiar dacă au fructoză
(28 mai 2019)
109 vizualizări
Pericolul descoperit de un român în căpşuni. Trage un mare semnal de alarmă
(25 mai 2021)
232 vizualizări
Ce nu ţi-a zis nimeni despre data de expirare a alimentelor pe care le consumi
(18 august 2018)
960 vizualizări
Călătorie culinară în Grecia
(30 iulie 2013 - Cristina IANCU)
162 vizualizări
Ciorbă de burtă
(18 octombrie 2013)
325 vizualizări
Cum preparaţi untul de casă?
(3 septembrie 2013 - Cristina IANCU)
572 vizualizări
Ce aliment a interzis Regina Marii Britanii în bucătăria regală?
(11 august 2016)
229 vizualizări
Cornul şi laptele vor putea fi luate de părinţi de la şcoală. Ce se întâmplă cu produsele dacă le refuză
(27 februarie 2021)
289 vizualizări
Ce boală gravă ascunde pofta exagerată de ciocolată
(14 septembrie 2015)
223 vizualizări
Dieta cu morcovi
(14 septembrie 2014)
209 vizualizări
Pericolul din coaja de lămâie
(19 decembrie 2014)
180 vizualizări
Top 5 alimente care te slăbesc fără înfometare
(2 aprilie 2024)
315 vizualizări
Renunţă la mâncărurile nesănătoase
(26 iulie 2013 - Clara ION)
90 vizualizări
Ştiai că le poţi prepara şi la grătar?
(11 iulie 2013 - Clara ION)
225 vizualizări
Un român vrea să coacă prima pâine în spaţiu
(13 iunie 2017)
204 vizualizări
Curcan umplut- un deliciu pentru Revelion
(31 decembrie 2020)
494 vizualizări
Borş de peşte ca-n Delta Dunării
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Știi despre Jocul Popular
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole