Ambianţa restaurantului este foarte importantă, atât pentru simţuri, cât şi pentru stomac, conform unui nou studiu. Aşadar, în timp multe elemente par complet obişnuite (precum decorul sau muzica), cercetătorii au arătat că aceşti factori, dar şi alţii, pot influenţa ceea ce veţi consuma.
Specialiştii de le Universitatea Cornell au prezentat o serie de factori care influenţează comanda la restaurant:
Indicele de masă corporală (IMC) al ospătarului
S-ar putea să vă gândiţi că principalul scop al chelnerului vostru este doar să vă servească, însă cercetătorii au descoperit că greutatea lui are o influenţă directă asupra a ceea ce vei mânca şi bea. Un nou studiu a descoperit că există de patru ori mai multe şanse ca oamenii să comande desert atunci când chelnerul are un IMC ridicat - şi efectul este mai mare la clienţii mai slabi. Potrivit aceluiaşi studiu, a afectat chiar şi cât au băut: clienţii cu un chelner supraponderal au consumat 17% mai mult alcool decât cei cu unul mai slab. Pentru a combate această situaţie, cercetătorii spun că este mai bine să decideţi înainte de a vă aşeza la masă dacă doriţi sau nu să serviţi şi desert.
Greutatea persoanei cu care luaţi masa
Persoana cu care luaţi masa poate influenţa, fără să vă daţi seama, ceea ce veţi mânca şi bea. Potrivit unui studiu, simplul fapt că te afli în prezenţa unei persoane cu o cateva kilograme în plus creşte nivelul de mâncare nesănătoasă pe care oamenii îl consumă. De asemenea, reduce cantitatea de alimente sănătoase pe care o persoană o consumă, chiar şi atunci când partenerul supraponderal consumă alimente sănătoase.
Ambianţa
Lumina slabă şi muzica uşoară creează o atmosferă relaxată şi vă face să vă bucuraţi mai mult de experienţa voastră. Cercetările au descoperit că persoanele care au mâncat mancare de tip fast-food într-un cadru cu muzică de jazz şi lumină slabă au petrecut mai mult timp la masă decât cei care au mers într-un restaurant fast-food tipic, dar au consumat mai puţină mâncare. De asemenea, au apreciat mâncarea ca fiind mai plăcută.
Numele preparatelor
Un studiu din 2014 publicat în Jurnalul Internaţional de Management al Ospitalităţii a constatat că meniul unui restaurant are un impact foarte mare asupra a ceea ce comandaţi. Printre constatările studiului: sunt mai multe şanse să comandaţi produse cu nume descriptive din meniuri ("Filet suculent de peşte" vs. "filet de peşte"). În mod ciudat, participanţii la studiu au evaluat numele mai descriptive ca fiind mai gustoase decât cele cu nume de bază - chiar dacă erau aceleaşi feluri de mâncare - şi erau dispuşi să plătească cu 12% mai mult pentru ele.
Comanda la bufet
Când vine vorba de bufete, ceea ce vedeţi mai întâi este ceea consumaţi cel mai mult. Potrivit unui studiu, mâncarea aflată în primul rând este ceea ce se mănâncă cel mai mult şi influenţează tot ce consumaţi. Pentru studiu, cercetătorii au creat două rânduri de bufet: unul cu alimente sanatoase mai în faţă şi un alt rând cu alimente mai puţin sănătoase. Atunci când participanţilor li s-au oferit prima dată fructe, 86 la sută au pus asta pe farfuriile lor (faţă de 55 la sută când au fost oferite ultima dată). Pe de altă parte, mai mult de 75% au luat ouă cu brânză atunci când au fost oferite în primul rând, în timp ce doar 29% le-au luat când au fost oferite ultima dată. Mai mult decât atât, peste 65% din farfuriile noastre sunt umplute cu cel puţin unul dintre primele trei alimente pe care le vedem prima dată.
Specialităţile
Se pare că suntem destul de leneşi atunci când vine vorba de a comanda. Un studiu publicat în Jurnalul de Psihologie şi Marketing a constatat că oamenii erau mult mai predispuşi să comande un fel de mâncare oferit ca specialitate şi evidenţiat de către chelner în meniu. În timp ce acest lucru nu este neapărat rău, vă poate determina să comandaţi mai multe preparate nesănătoase decât aţi fi intenţionat.
Care sunt cele şase lucruri care te influenţează atunci când comanzi de la un restaurant
9 iunie 2017

Din aceeaşi categorie:
Zahărul verde, recomandat ca îndulcitor de cafea
(11 aprilie 2016)
450 vizualizări
Pomelo, fructul care te satură şi te ajută să slăbeşti
(17 ianuarie 2017)
798 vizualizări
Pomelo-regele fructelor
(10 octombrie 2013)
649 vizualizări
Alimente pe care nu ar trebui să le mai cumperi
(15 martie 2017)
548 vizualizări
Pepenele verde: beneficii remarcabile pentru sănătate
(22 august 2013)
182 vizualizări
Spanacul scade pofta de dulciuri şi mâncare nesănătoasă, ajutând la slăbit
(5 septembrie 2014)
230 vizualizări
Retailerii incep retragerea brandului Nutella din supermarketurile din Italia
(14 ianuarie 2017)
234 vizualizări
Cafeaua poate proteja organismul de cinci boli
(5 februarie 2017)
563 vizualizări
Caşcaveaua de Valea Doftanei, înregistrată la OSIM
(31 ianuarie 2015)
264 vizualizări
Broccoli, leguma anticancer
(11 noiembrie 2015)
188 vizualizări
Câte calorii au cartofii prăjiţi
(21 septembrie 2015)
511 vizualizări
Ingredientul din bucătărie care e fatal în cantităţi mari. Medicii trag un semnal de alarmă
(28 noiembrie 2020)
246 vizualizări
Cafeaua nu cauzează cancer, dar băuturile extrem de fierbinţi ar putea
(27 iunie 2016)
124 vizualizări
Cu ce mâncare se potriveşte Chardonnay-ul?
(28 septembrie 2013)
846 vizualizări
Ce aliment a interzis Regina Marii Britanii în bucătăria regală?
(11 august 2016)
233 vizualizări
Cum e mai sănătos să mănânci merele: cu sau fără coajă?
(7 februarie 2016)
268 vizualizări
Salată de ouă cu tarhon
(15 aprilie 2015)
166 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Cele mai periculoase flori de apartament
Publicat la data de 14 iulie 2025
-
Cum a fost înfrântă temuta flotă a lui Goering de o
Publicat la data de 14 iulie 2025
-
Pasiune şi moarte: Lili Brik şi Maiakovski
Publicat la data de 15 iulie 2025
-
De unde vin fructele? File din istoria păcănelelor
Publicat la data de 11 iulie 2025