Păstârnacul este o legumă care are numeroase beneficii de sănătate, printre care se numără combaterea multor boli autoimune şi alergice.
Păstârnacul a fost domesticit în Marea Mediterană şi în zona înconjuratoare din cele mai vechi timpuri romane. El este rudă cu morcovul şi napul. Este folosit atât ca sursă de amidon în tocane sau supe, precum şi ca un îndulcitor în deserturi, şi chiar ca materie prima pentru un fel de vin. Acest lucru se datorează conţinutului ridicat de zaharuri din aceasta legumă.
De asemenea cartofii pot fi uşor înlocuiţi cu păstârnacul. Acesta poate fi fiert, prăjit, copt, gătit la un piure, ca o supă cremă sau aburit. Este, de asemenea, un ingredient minunat pentru salate – ras sau tăiat în felii subtiri.
În zilele noastre, păstârnacul nu se bucură de popularitatea pe care o merită de fapt. Acesta trebuie să fie inclus în meniul nostru deoarece conţine un număr mare de beneficii pentru sănătate. Doar 100 de grame de păstârnac conţine 30 la sută din doza zilnica de vitamina C si K.
Aceste vitamine sunt extrem de importante pentru sistemul imunitar, tesutul conjunctiv, sanatatea cardiovasculara, oaselor si a gingiilor. Mai mult decat atat, pastarnacul este o sursa bogata de acid folic, atat de necesar pentru viitoarele mame. Acesta contine un nivel ridicat de potasiu, mangan, magneziu si fosfor.
O parte majora care lipseste din alimentatia omului modern sunt fibrele. Pastarnacul contine aproximativ o treime din cantitatea de fibre zilnic recomandata. Acestea sunt tocmai acelea care protejeaza impotriva diferitelor tipuri de cancer, obezitate şi diabet, ajuta la controlul apetitului si greutatii si scade nivelul de colesterolul din sange.
Sursa: IncomeMagazine