Datorită influenţei părinţilor mei care au traversat secolul cu poate cele mai mari şi bruşte schimbări din temelii ale lumii şi care, cu toate astea, au fost şi rămân supuşi ai Casei Regale româneşti, eu, una, am considerat întotdeauna că Majestăţii sale i se face o nedreptate. Nu cred că vreun roman adult să fi uitat controversele şi momentele de o dura penibilitate atunci când, aşa cum este şi firesc după părerea mea, Majestatea sa şi familia regală a dorit să se reîntoarcă în ţară pentru şi faţă de care înaintaşii lor juraseră s-o conducă, s-o apere şi s-o îngrijească. Aşa cum nu are cum să uite sau să conteste contribuţia adusă ţării noastre de către Casa Regală a României, indiferent de orice înclinaţii spre care fiecare dintre noi este îndreptăţit. Chiar dacă unii dintre noi o doresc sau nu, realitatea este ca şi noi avem o regalitate cu tot ceea ce presupune ea, care, deşi, în cazul nostru, fără o istorie atât de consistenta precum cele din state cu tradiţie de secole, a fost şi este pe cât de discutată, pe atât de disputata şi de dorită. Iar dacă până acum, ceilalţi au creat controversele, aruncându-le în gardul regal, mai nou, Casa Regală însăşi este cea care ne şochează prin controversa pe care a creat-o.
Nu ştiu care sunt motivele ultimei decizii pe care aceasta a luat-o, aşa cum nu ştiu ce-l poate determina pe un bunic să-şi dezmoştenească primul nepot, dar văd acum că şi Casa Regală face sau poate face nedreptăţi. Pe care trebuie să le discutăm, să le analizăm şi să le contestăm la nevoie, aşa cum am putut şi vom putea şi de aici încolo să ne considerăm fideli unei familii care a însemnat şi încă înseamnă monarhia românească. Şi dacă în majoritatea cazurilor am tot folosit argumente, bazându-ne pe exemplele din celelalte monarhii europene, cred eu că, şi în acest caz sau mai ales în acest caz, se impune să facem la fel. Pentru că dacă ALTEŢA SA PRINCIPELE NICOLAE este nedem sau a devenit peste noapte nedem de coroană României, am vrea să ştim de ce! Chiar dacă acum România nu este monarhie. Chiar dacă multora un asemenea subiect li se poate părea complet neinteresant sau inutil. Vorbim de un fapt ce poate deveni oricând o realitate cu urmări pentru noi toţi. Istoria monarhică, ştim cu toţii, abundă în cazuri mai mult sau mai puţin romanţate de dezmoşteniri, linii succesorale deviate brusc şi tot felul de prinţi şi prinţese moştenitoare cu mult prea rebele sau aventuriere pentru gusturile momentului. Pentru astea, nu trebuie să săpăm prea mult în timp. Avem cazul regatelor cu tradiţii în care sărea şi piperul sunt date de cele mai multe ori de câte un prinţ Harry, dacă e să vorbim de cel mai aproape de tronul regal. Sau de câte o monegască prinţesa Caroline sau Stephanie. Ca să nu mai vorbim de fostul prinţ, actual rege Albert! Pot părea cancan-uri. Dar unele regale cu influenţe directe asupra naţiunilor şi care au fost şi sunt în continuare tratate şi rezolvate cu mai multă delicateţe şi discernământ, fără a se ajunge curent la situaţii precum cea a prinţului Nicolae a cărui vina eu nu cred să fie nici tinereţea, nici lipsa de experienţă şi nici ieşirea din rigiditate. Căci, dacă acestea ar reprezenta vini capitale, omenirea ar fi rămas demult fără capi. Cu sau fără coroane pe ele. Căci, iertata-mi fie îndrăzneală, dar, la o adică prinţul moştenitor Carol pare că a fost cu mult mai în afară cutumelor impuse celor cu sânge….albastru, iar asta nu l-a oprit să ajungă rege chiar şi cu o “radiere” la activ. Aşa cum nici Radu Duda nu cred să fi ştiut de la bun început altceva despre regalitate în afară studierii gesturilor şi a tonului.
Oricum, ca să simplificăm că e cu mult mai bine şi mai indicat, eu ştiu că în acest caz Constituţia României din 1934 stabileşte succesiunea la tron: doar bărbaţii au acest drept.
Cum până în prezent, Parlamentul României nu a modificat acest drept constituţional, ORICARE ar fi decizia Majestăţii Sale, viitorul monarh al României este UN BĂRBAT. Regele Carol II a abdicat în favoarea fiului său Mihai I, deci primul bărbat descendent al Majestăţii Sale poate fi regele României. Dacă nu mai e Nicolae, atunci cine este următorul nepot? E adevărat. Poate că va trece foarte mult timp până vom discuta despre regatul României dacă va mai fi vreodată dar trebuie să fim corecţi, mai ales atunci când identitatea ta implică şi apelativul de majestate.
Şi până când vom elucida misterul dezmoştenirii prinţului Nicolae - dacă o vom face vreodată dincolo de comunicatele seci pe care nu le crede nici măcar cel mai înfocat regalist, eu zic că deziva Casei Regale ar trebui uşor modificată. În acest caz, cred că Nihil sine peccanem se impune.