Conform unei analize realizate de Asociaţia Energia Inteligentă (AEI), aproximativ 3,4 milioane de consumatori casnici de gaze naturale au dreptul de a-şi renegocia până la 1 iulie 2020 preţurile pe care le vor plăti după liberalizare, dar, până la ora actuală, doar 17% dintre furnizorii lor actuali le oferă această posibilitate. Cei mai afectaţi vor fi cei care au centrale termice de apartament, scrie Capital.ro

Potrivit datelor centralizate de AEI, de-o parte, cei mai mulţi dintre furnizori, mai exact peste 80% nici măcar nu îşi informează clienţii că vor trece într-o piaţă liberă, unde au posibilitatea de a-şi negocia preţul gazelor.

De cealaltă parte, numai circa 5% dintre consumatorii casnici ştiu că la data de 1 iulie 2020 vor intra în piaţa liberă de gaze şi un număr şi mai mic dintre aceştia (aproximativ 3%) sunt la curent cu faptul că preţul nu va mai fi stabilit “de stat” şi că ei trebuie să-l renegocieze împreună cu furnizorii lor.

Opţiunea de a renegocia preţurile

Analiza AEI, realizată pe baza datelor site-urilor celor 35 de furnizori de gaze care vând către consumatorii casnici din piaţa reglementată ne arată că deşi suntem cu 45 de zile înainte de liberalizare, furnizorii – în marea lor majoritate – nu îşi informează clienţii că au opţiunea de a-şi renegocia preţurile şi nici nu le propun preţuri noi.

Mai exact, din datele prelucrate până în acest moment de Asociaţia Energia Inteligentă reiese că:

  • 80% dintre furnizorii actuali nu şi-au informat ”casnicii” că urmează să fie ”liberalizaţi”, prin anunţuri postate pe paginile lor de internet;
  • 83% dintre furnizorii actuali nu au făcut oferte către consumatorii casnici de gaze pentru perioada când piaţa va fi liberalizată;
  • ofertele actuale propuse consumatorilor au preţuri egale sau mai mari cu până la 55% decât preţurile din contractele existente, în condiţiile în care cotaţiile hidrocarburilor au scăzut semnificativ, pe fondul crizei COVID-19;
  • ofertele actuale, pentru cei care au trecut printr-o primă ofertare şi renegociere, au preţuri superioare preţurilor estimate de AEI ca fiind corecte şi variază între un plus de 5,5% şi 64,5% faţă de acestea, în funcţie de regiune;
  • există oferte ”ciudate”, cu valabilitate exagerată, de exemplu, până în anul 2030.

„Aceste date ne arată cu 45 de zile înainte de liberalizarea pieţei de gaze dezastrul în care se găseşte procesul de pregătire a consumatorilor casnici. Avem în acest moment o dovadă clară a dezinteresului majorităţii furnizorilor faţă de clienţii lor casnici şi dispreţul faţă de legislaţia în vigoare în România, dar şi manifestarea siguranţei că şi pe viitor clienţii lor vor fi numai ai lor. Problema cea mai mare este că legislaţia în vigoare (art. 4, Ordinul 27 al ANRE) le garantează că, de fapt, clienţii vor accepta preţul pe care ei îl stabilesc, probabil fără nici măcar să-şi dea seama că la 1 iulie 2020 are loc un eveniment care va schimba major vieţile tuturor celor care sunt consumatori de gaze”, a declarat preşedintele AEI, Dumitru Chisăliţă.

Populaţia se va trezi că are de plătit facturi uriaşe

Asociaţia Energia Inteligentă
atrage atenţia că procesul de liberalizare (aşa cum evoluează el în prezent) deschide calea apariţiei unor preţuri mari la consumatori casnici, care vor fi sesizate de clienţi cel mai probabil abia în lunile de iarnă, când populaţia se va trezi că are de plătit facturi uriaşe. Totodată, acest comportament al celor mai mulţi dintre furnizori riscă să conducă la descalificarea noţiunii de ”liberalizare”.

Asociaţia le recomandă consumatorilor de gaze să ceară şi apoi să analizeze cu mare atenţie ofertele furnizorilor înainte de a le accepta. De asemenea, AEI solicită instituţiilor statului să se mobilizeze pentru a asigura prevenirea folosirii procesului de liberalizare a pieţei de gaze de la 1 iulie 2020 ca mod de creştere a facturilor clienţilor casnici.

„Considerăm de maximă urgenţă constituirea unei entităţi de tip SAL, aşa cum este definită de Ordonanţa 38/2015, care transpune directiva europeană 11/2013. Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Gazelor Naturale (SAL-GAZ) ar trebui să fie înfiinţat ca să desfăşoare programe de informare pentru pregătirea consumatorilor casnici, pentru ca aceştia să-şi negocieze contractele de achiziţie de gaze naturale pe o piaţă liberalizată şi să permită soluţionarea alternativă a litigiilor”, a mai spus preşedintele AEI.

În primele zile ale anului 2020, s-a stabilit prin OUG 1 că toţi clienţii casnici vor fi trecuţi în piaţa liberă de gaze. Astfel, circa 3,4 milioane de consumatori casnici, care primesc în prezent gaze la preţuri stabilite de ANRE urmează ca începând cu 1 iulie 2020 să aibă gaze la preţuri renegociate chiar de ei (dacă ştiu că au acest drept). Concret, peste 45 de zile nu va mai exista o instituţie care să stabilească preţurile plătite de consumatorii de gaze, preţurile ar urma să fie propuse de furnizori, iar clienţii dacă nu iau poziţie să ajungă să le plătească.

„Această schimbare importantă în societatea noastră poate afecta bugetele familiale de cheltuieli, fiind crucial modul în care se va desfăşura, în contextul în care stabilirea preţurilor va intra în responsabilitatea comună a consumatorilor şi furnizorilor”, a adăugat Dumitru Chisăliţă.

Un consum anual de circa 3,1 miliarde mc

În martie 2020, printr-un Ordin (nr. 27/2020), Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) stabilea paşii obligatorii pe care fiecare furnizor de gaze trebuie să îi facă pentru a pregăti consumatorii casnici în privinţa liberalizării. Astfel, potrivit documentului citat, furnizorii au obligaţia de a-i informa pe clienţii casnici cu privire la liberalizarea pieţei interne de gaze naturale şi eliminarea preţurilor reglementate, de a le transmite lunar clienţilor casnici din portofoliul propriu o ofertă cu preţul gazelor naturale pentru furnizarea începând cu data de 1 iulie 2020, de a afişa, la punctul unic de contact, în centrele de relaţii cu clienţii şi pe pagina principală a propriului site, la loc vizibil, informarea privind liberalizarea pieţei de gaze, precum şi oferta propusă.