Germanii de la Daimler investesc puternic pentru venirea în Europa a celor de la Via Transportation, un start-up din Statele Unite, care a ajuns peste Ocean la peste un milion de curse pe lună. Serviciul se va lansa în curând în Londra şi Paris.

Acest tip de transport poate oferi curse mai ieftine decât ce oferă Uber sau taxi. Aplicaţia, în funcţie de adresa de plecare şi destinaţia utilizatorilor, cuplează mai mulţi oameni la o singură maşină. Maşina în acest caz fiind un microbuz marca Mercedes.

200 de milioane de dolari va costa extinderea aplicaţiei în Europa, iar cea mai mare parte a sumei va veni de la Daimler.

Daimler a făcut achiziţii în zona de transport şi în România. Clever Taxi, aplicaţie cu 600.000 de utilizatori, a fost preluată de germanii de la mytaxi, care sunt parte a grupului Daimler, tranzacţia fiind una de peste 10 milioane euro. mytaxi este prezentă acum în 11 ţări şi are peste 120.000 de soferi de taxi înregistraţi.

Clever Taxi îşi va extinde echipa de la 25 la 50 de persoane în următoarele luni şi îşi propune să crească puternic numărul de şoferi înregistraţi, de la cei 17.000 în prezent.

În vara anului trecut, trei antreprenori nemţi au lansat un sistem de transport în comun asemănător cu Via Transportation. Start-up-ul „Allygator Shuttle” funcţionează în fază de test în Berlin. Compania care se află în spatele proiectului, Door2Door, spune că microbuzele sunt ieftine ca transportul în comun, dar „confortul este ca în limuzine”.

Costul per kilometru în Germania este de aproximativ 10 eurocenţi, cam de trei ori mai puţin decât preţul pe care îl ia un taxi în Bucureşti.

Cei care doresc să folosească microbuzele Allygator Shuttle trebuie să-şi instaleze aplicaţia, să pornească GPS-ul şi să scrie destinaţia la care vor să ajungă. Secretul aplicaţiei stă într-un sistem prin care călătorul este cuplat cu alţi utilizatori din zonă care vor să ajungă în destinaţii apropiate şi se va crea un traseu convenabil pentru toţi. Practic, este un fel de mijloc de transport în comun care îşi adaptează traseul în funcţie de destinaţia utilizatorului.