Sursa foto: Pixabay
Problema Brexitului suscită un viu interes atât în cadrul comunităţii românilor care trăiesc, muncesc şi există în Marea Britanie, cât şi în rândul românilor din ţară. Ce se va întâmpla cu persoanele din România şi din celelalte state membre ale Uniunii Europene care muncesc în Regatul Unit începând cu anul 2019, atunci când se preconizează a se finaliza procedura de ieşire a Regatului Unit din UE? Cât de afectată va fi atât economia englezească, cât şi cea românească de acesta criză politico-economică rezultată din alegerea celor 51,9% dintre votanţii pro-Brexit? O să mai reprezinte Marea Britanie o piaţă de muncă atractivă pentru români?
De ce sunt atât de importanţi imigranţii români pentru economia Marii Britanii şi a României?
Aproximativ 230,000 de români trăiesc şi muncesc în Regatul Unit, o cifră care îi clasează pe conaţionalii noştri pe un loc 3 în topul europenilor care îşi duc existenţa în statul englez. Polonia şi Irlanda conduc acest top (cu peste 916,000 de polonezi, respectiv 322,000 de irlandezi), dar, românii sunt din ce în ce mai apreciaţi de către britanici datorită calităţii muncii prestate. De aceea, sectoare importante precum sănătatea, producţia de bunuri şi retailul sunt domeniile în care activează cu succes o mare parte a românilor noştri din Marea Britanie.
Stabilitatea economică, politică, perspectivele de dezvoltare personală şi financiară, dar şi libertatea oferite de către Regatul Unit au atras românii care acum îşi duc existenţa în acest stat. De altfel, cei 230,000 de români fac parte dintr-un grup de peste 2,2 milioane de persoane care au ales să-şi trăiască viaţa în afara graniţelor României, în întreaga lume. Fiecare dintre aceşti oameni au contribuit la dezvoltarea ţărilor în care activează, dar şi la susţinerea economiei României (peste 50 de miliarde de euro au intrat în ţară în peste 10 de ani de când aceşti români s-au răspândit peste tot, pe Glob).
Care sunt perspectivele imigranţilor români din Marea Britanie în perioada post-Brexit?
Acerba “luptă” pentru asigurarea drepturilor cetatentilor statelor membre ale Uniunii Europene începând cu anul 2019, atunci când se preconizează ca discuţiile privind Brexitul să ia sfârşit este în toi, încă de pe acum. Cele 27 de state rămase în UE, pe de-o parte şi Theresa May, premierul britanic şi principalul susţinător al unor măsuri radicale în ceea ce priveşte efectele Brexitului, pe de altă parte sunt principalele “forţe” care încearcă să câştige. Argumentele invocate sunt multe şi unele par destul de solide, dar ideea de bază în ceea ce priveşte Uniunea Europeană şi această situaţie este că toţi cetăţenii statelor membre UE care muncesc în Marea Britanie trebuie să beneficieze de acelaşi statut şi după ieşirea din Uniune a Regatului Unit.
Românii care lucrează în Regat sunt principalul sprijin al familiilor rămase în ţară (lunar, aceştia trimit în jur de 300 Euro rudelor, iar metode de transfer bancar rapid şi cu costuri extrem de mici, aşa cum este TransferGo de bani, constituie un avantaj pentru toată lumea). Mulţi dintre aceştia deţin un perimis de şedere permanentă, ceea ce îi scuteşte de orice fel de dileme în ceea ce priveşte situaţia lor post-Brexit, dar ce se întâmplă cu acele persoane care nu au intrat în posesia unui asemenea document? Vor mai beneficia aceştia de aceleaşi facilităţi ca şi până cum, mai ales că, totuşi, lucrează cu acte în regulă? În plus, mai poate reprezenta Marea Britanie o piaţă de muncă atractivă în condiţiile în care libertatea de mişcare s-ar limita foarte mult pentru cei care vor să muncească acolo?
Statele membre UE au ales să facă un front comun, în care principala ţintă a discuţiilor legate de ieşirea Regatului Unit din Uniune este garantarea de către Marea Britanie a tuturor drepturilor avute de către aceşti cetăţeni până acum şi după ieşirea din UE. Theresa May susţine o piaţă liberă de muncă, dar numai pentru cetăţenii britanici, ceea ce înseamnă limitaţi pentru ceilalţi. Ce o să se întâmple cu cei peste 2,23 milioane de cetăţeni UE care trăiesc şi lucrează chiar acum în Marea Britanie în perspectiva viitorului conturat de Theresa May? Oare nu o să scadă puterea economică a Regatului Unit în cazul pierderii acestei uriaşe forţe de muncă? Vor putea ajunge britanicii şi ceilalţi europeni la un compromis care să fie favorabil ambelor tabere? Timpul se scurge rapid, iar până în anul 2019, când se aşteaptă definitivarea procedurii de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, mai este. Important este ca logica şi binele celor mulţi să prevaleze şi să învingă orgoliile politice celor puţini, iar românii şi ceilalţi europeni care trăiesc în Regatul Unit să-şi continue existent acolo unde au ales în mod liber!