Mai mulţi deputaţi PSD şi ALDE au depus, la Senat, o propunere legislativă pentru completarea OUG 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice care prevede aplicarea sancţiunii declasării produsului şi a terenului în cazul contaminării accidentale a solului, fără a afecta însă plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune.

Astfel, la articolul 8 din OUG nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice se introduce un nou alineat cu următorul cuprins: „Dacă în urma analizelor se identifică prezenţa unor substanţe care nu sunt prevăzute în Anexele I şi II din Regulamentul CE nr. 834/2007 al Consiliului privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice în ceea ce priveşte producţia ecologică, etichetarea şi controlul şi se constată că prezenţa substanţelor este determinată de contaminări accidentale se aplică sancţiunea declasării produsului şi, după caz, a terenului, fără a afecta plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune”.

Iniţiatorii propunerii legislative argumentează, în expunerea de motive, că în baza OUG nr. 34/2000 a fost emis Ordinul ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 895/2016 pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspecţie şi certificare, de aprobare a organismelor de inspecţie şi certificare/organismelor de control şi de supraveghere a activităţilor organismelor de control, în agricultura ecologică, care nu a cuprins o prevedere foarte importantă care se aplică deja la nivelul UE şi care avantajează fermierii în accesarea fondurilor europene şi a subvenţiilor, şi nu în risipirea banilor europeni.

Deputaţii au dat şi un exemplu concret care reflectă prevederea mai sus menţionată.

„Dacă în urma analizelor asupra probelor de sol, plante şi din produsele agroalimentare ecologice se identifică prezenţa substanţelor care nu sunt incluse în anexele nr. I şi II ale Regulamentului CE nr. 889/2008 iar organismul de inspecţie şi certificare constată că aceasta se datorează contaminării accidentale şi nu provine din încălcarea legislaţiei în vigoare cu privire la agricultura ecologică se aplică sancţiunea de declasare a produsului şi, eventual, terenului, fără ca fermierul să fie nevoit să suporte penalităţi/sancţiuni din partea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)”, au explicat iniţiatorii propunerii legislative.