Banca olandeză ING Bank a majorat de la 5% la 10% avansul minim pentru creditele Prima Casă, după ce la începutul anului a redus avansul la creditele ipotecare standard.

Sucursala ING este prima bancă din România care majorează avansul minim la creditele Prima Casă, principalul produs de creditare imobiliară din piaţă.

ING aduce avansul la Prima Casă foarte aproape de cel pentru creditele standard, redus de la 25% la 15% în urmă cu o lună, după ce banca a reanalizat efectele Legii privind darea în plată, care a determinat, anul trecut, aproape toate băncile să înăsprească condiţiile de creditare.

Banca precizează, pe site-ul său, că finanţează până la 90% din valoarea de achiziţie a unei locuinţe, în timp ce celelalte bănci mari menţionează o finanţare de până la 95%, ceea ce corespunde unui avans de 5%.

Potrivit normelor de aplicare, finanţarea în cadrul programului este de maximum 95% din valoarea imobilului achiziţionat, dar nu mai mult de 57.000 de euro pentru locuinţele vechi, şi de maximum 66.500 de euro pentru cele noi sau consolidate.

Programul a fost modificat la începutul anului, când Guvernul a acordat un nou plafon de 2,5 miliarde de lei. Garanţia statului a scăzut la 40% din valoarea finanţării pentru locuinţele vechi şi a rămas la 50% pentru imobilele recepţionate sau consolidate cu cel mult 5 ani înainte de solicitarea creditului, măsură prin care statul încearcă să împingă finanţarea spre locuinţele mai noi.

ING s-a retras, în 2009, din Prima Casă, dar a reintrat în program. La acel moment, statul acoperea integral riscurile băncilor, însă băncile au continuat să crediteze şi după ce garanţia s-a redus la jumătate, începând cu 2010.

Statul a alocat un plafon de 2,94 miliarde de lei anul trecut, însă volumul total de garanţii distribuite a fost mai mare, în urma unor realocări din 2015. Astfel, în 11 luni din 2016 statul a acordat aproape 33.000 de garanţii în valoare totală de 3,1 miliarde de lei, ceea ce înseamnă credite de 6,2 miliarde de lei. Stocul de credite pentru locuinţe a crescut anul trecut cu circa 10 miliarde de lei, astfel că peste 60% din finanţare s-a făcut cu subvenţia de risc de la stat.