Cel mai mare retailer online din România, eMag, a anunţat vineri o investiţie de peste 1,7 milioane euro în unul dintre principalii producători români de aplicaţii, Zitec, banii urmând a fi utilizaţi în accelerarea dezvoltării companiei prin cresterea echipei şi deschiderea de noi birouri.

Afacerile Zitec, aflate pe un trend ascendent constant în ultimii cinci ani, au ajuns în 2016 la o cifră de 4 milioane de euro, cu un indicator de profitabilitate (EBITDA) în creştere, la 12%.

Infuzia de capital, care va avea loc printr-o serie de tranzacţii, a avut în vedere potenţialul de creştere al Zitec în zona de servicii de dezvoltare software şi online marketing, precum şi portofoliul de investiţii în startup-uri.

Printre companiile din portofoliul de investiţii Zitec se numără Zipongo.com (SUA), cosQuare.com (Olanda) şi editura HAC!BD (România).

Director general şi fondator Zitec, Alexandru Lăpuşan, a subliniat că firma va rămâne independentă după această infuzie de capital, iar managementul va rămâne în aceeaşi formulă ca înainte de tranzacţie.

Tranzactia a fost asistată pentru Zitec de casa de avocatură Grigorescu Ştefănică, prin implicarea directă a lui Cătălin Grigorescu (Managing Partner) şi a lui Ciprian Frandeş (Associate).

De asemenea, Zitec a beneficiat de consultanţă de specialitate în domeniul IT din partea casei de avocatură Jlaw, prin avocaţii Claudia Jelea şi Mihai Jelea.

Afacerile Dante International, grup controlat de grupul media sud-african Naspers, care deţine eMag.ro, a avut pierderi de 119,3 milioane lei (26,5 milioane euro) în 2015, cu 104,6% mai mari faţă de 2014, iar datoriile totale erau, la sfârşitul lui 2015, de 549,3 milioane lei (122,1 milioane euro), în creştere cu 95,2%, conform datelor din bilanţul financiar pe 2015 depus la Ministerul Finanţelor Publice.