Comisarul european pentru politici regionale Corina Creţu a declarat, la Iaşi, că rata de respingere a proiectelor pentru modernizarea drumurilor în România se ridică la 75 la sută, precizând că acest lucru înseamnă că autorităţile locale nu au depus proiecte de calitate care să fie eligibile.

Corina Creţu a spus,  într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, că în România nu există suficiente proiecte de calitate care să primescă finanţare europeană, ea dând ca exemplu rata mare de respingere în cazul proiectelor ce vizeză modernizarea drumurilor.

"Vreau să vă spun că rata de respingere a proiectelor pentru modernizarea drumurilor judeţene este de 75 la sută, deci asta înseamnă că autorităţile locale nu au depus proiecte de calitate, astfel încât să fie eligibile pentru a cheltui bani europeni alocaţi infrastructurilor rutiere şi de cale ferată din România. Cred că slăbiciunea cea mai mare în România este aceea de a nu avea suficiente proiecte de calitate şi din acest punct de vedere noi, Comisia, ne dorim să consolidăm dialogul cu autorităţile locale şi autorităţile naţionale", a declarat comisarul european Corina Creţu.

Ea a mai spus că ar fi păcat ca România să piardă această şansă de atragere a fondurilor europene şi în următorii ani.

"Sunt 22 miliarde de euro numai din fondurile pe care le gestionez eu, adică Fondul de Coeziune, Fondul de Dezvoltare Regională, la care se adaugă Fondul de Agricultură şi altele. S-ar putea să fie ultima perioadă în care România mai beneficiază de o sumă atât de importantă”, a afirmat Corina Creţu.

Comisarul pentru politici regionale Corina Creţu a avut, vineri seară, la Iaşi, o întâlnire cu primarii din municipiile Iaşi, Suceava, Botoşani, Piatra Neamţ, Bacău şi Vaslui cu care a discutat stadiul proiectelor de dezvoltare urbană susţinute de Comisia Europeană.