Consumatorii casnici vor putea beneficia, în trimestrul II al acestui an de o reducere cu aproximativ 2,4% a facturii finale la energia electrică, în condiţiile în care Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a avizat în şedinţa de miercuri tarifele CPC (Componenta piaţă concurenţială) aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali care beneficiază de serviciul universal, valabile în perioada 1 aprilie - 30 iunie 2016.

“Având în vedere faptul că, în urma sesiunii de licitaţie organizată pe PCSU (Piaţa centralizată pentru serviciul universal) pentru trimestrul II 2016, a fost îndeplinită condiţia de la art. 35 alin. (1) lit. a) din Metodologia aprobată prin Ordinul nr. 92/2015, iar media preţurilor de închidere a licitaţiei pentru trimestrul II 2016 a fost mai mică decât media preţurilor de închidere a licitaţiei pentru trimestrul I 2016, în şedinţa din 30 martie 2016 s-a decis reducerea, în medie cu 3,9%, a tarifelor CPC aplicate de furnizorii de ultimă instanţă în trimestrul II 2016, faţă de cele aplicate în trimestrul I 2016. Ca urmare a acestui fapt, estimăm că noile tarife CPC avizate vor conduce la o reducere de aproximativ 2,4% în factura clienţilor finali care beneficiază de serviciul universal (în principal consumatori casnici)", se arată într-un comunicat al ANRE.

Consumatorii casnici plătesc de la 1 ianuarie 2016 cu 3,5% mai puţin la energia electrică deoarece tarifele de distribuţie au scăzut cu 12% în medie, în timp ce ponderea certificatelor verzi a crescut de la 35 de lei la 43 de lei, potrivit conducerii ANRE.

Ponderea certificatelor verzi în factura consumatorilor casnici a crescut după ce mai multe companii mari consumatoare de energie au fost exceptate de la plata unei părţi a certificatelor verzi. Dacă nu ar fi crescut cota de certificate, factura finală ar fi fost redusă cu 5,5%.

AGERPRES