Cinci firme româneşti au dreptul să producă Salamul de Sibiu pe baza reţetei tradiţionale, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunţat că s-au mâncat sandviciuri cu Salam de Sibiu la şedinţa extraordinară de Guvern la care s-a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările, tocmai pentru a se marca faptul că astăzi s-a obţinut statutul de marcă cu indicaţie geografică pentru acest produs.
„Sunt cinci firme care au acest drept de a-l produce pe baza reţetei tradiţionale şi am vrut să marcăm împreună momentul, dacă şi-aşa ne-a prins seara până la ora asta în clădirea Guvernului”, le-a spus Dan Suciu jurnaliştilor.
Cele cinci firme care au dreptul să producă Salamul de Sibiu sunt Agricola Bacău, Aldis, H&E Reinert, Salsi şi Scandia România.
Ulterior, la Asociaţia Producătorilor de Salam de Sibiu a aderat şi CrisTim.
Salamul de Sibiu este al doilea produs românesc recunoscut la nivel european, după Magiunul de Prune Topoloveni în anul 2011. Potrivit autorităţilor, urmează ca în curând să fie recunoscută şi Telemeaua de Ibăneşti.
Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiţionale, din care UE deţine 1.404. Cele mai multe produse protejate le deţine Italia (296), Franţa (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) şi Germania (96).
Digi 24