Rezultatele financiare consemnează un nou an-record pentru Warren Buffett, în vârstă de 85 de ani, preşedintele şi CEO al Berkshire. După cinci decenii de la fondarea companiei, a ajuns să administreze un portofoliu de acţiuni estimat la 110 miliarde de dolari, plus deţineri semnificative în domeniile energiei, asigurărilor, industriei prelucrătoare, media, retail şi transporturi.
Acţiunile Berkshire au scăzut cu 12% anul trecut, afectate de participaţiile deţinute în companii precum American Express, Wal-Mart Stores şi IBM. Pe parcursul anului 2015, indicele S&P 500 al bursei americane, utilizat ca referinţă, a scăzut cu mai puţin 0,7%.
Dacă rezultatele financiare provenite din asigurări şi investiţii fluctuează de la an la an, Berkshire deţine zeci de companii cu afaceri stabile care furnizează venituri constante. În ultimii ani, aceste unităţi – încluzând firma de transport feroviar BNSF şi o serie de firme energetice – au asigurat o bună parte din veniturile de bază.
În 2015 Berkshire a cumpărat o reţea de dealeri auto din SUA şi a făcut de asemenea cea mai mare achiziţie din istoria sa: 37,2 miliarde de dolari pentru producătorul de tehnică aerospaţială, Precision Casparts Corp. Sâmbătă a anunţat că se aşteaptă să finalizeze şi tranzacţia pentru producătorul de baterii Duracell preluat de la Procter&Gamble.
„Veniturile grupului vor creşte considerabil odată cu includerea Duracell şi Precision Castparts în raportările financiare“, se arată în scrisoarea adresată de Buffett investitorilor.
De la începutul acestui an, acţiunile Berkshire s-au apreciat cu 0,2%, în timp ce în aceeaşi perioadă indicele S&P 500 a scăzut cu 4,7%.
Profitul net pe 2015 a fost de 24,1 miliarde de dolari, în creştere de la 19,9 miliarde în 2014. Potrivit unui top al miliardarilor întocmit de Bloomberg, Buffett se află pe locul al treilea în lume ca avere, cu 62,1 miliarde de dolari, după Bill Gates – 80,9 miliarde de dolari şi Amanacio Ortega – 67,1 miliarde de dolari.
Adevărul