Comitetul de Reglementare a decis scăderea, de la 1 ianuarie 2016, a facturii plătite de populaţie cu 3,5%, a anunţat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, într-o întâlnire cu presa.

„Am decis o reducere de 3,5% de la 1 ianuarie pentru factura finală. Tarifele de distribuţie au scăzut cu 12% în medie, însă a crescut ponderea certificatelor verzi de la 35 de lei la 43 de lei", a arătat Havrileţ. 

Ponderea certificatelor verzi în factura consumatorilor casnici a crescut după ce un număr de 37 de companii mari consumatoare de energie au fost exceptate de la plata unei părţi a certificatelor verzi. "Dacă nu ar fi crescut cota de certificate, factura finală ar fi fost redusă cu 5,5%", a adăugat Havrileţ. 

La începutul lunii decembrie, Ministerul Economiei a publicat lista celor 37 de companii exceptate de la plata unei părţi a certificatelor verzi. Printre aceste companii se află Alro Slatina, Arcelor Mittal Galaţi, Lafarge, Carpat Cement, Saint-Gobain, Azomureş.

 Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a stabilit, de asemenea, majorarea cu 5,51% a preţului energiei produse de Hidroelectrica şi livrate în coşul reglementat şi cu 2,57% în cazul energiei produse de Nuclearelectrica începând cu 1 ianuarie 2016. Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Comitetului de Reglementare al ANRE. 

Astfel, preţul energiei hidro pentru contractele reglementate va fi de 120,55 lei pe MWh, iar al energiei nucleare, 162,51 lei pe MWh. Hidroelectrica este cel mai ieftin producător de energiei electrică din ţară, urmat de Nuclearelectrica. 

Totodată, Comitetul de Reglementare a decis că vor fi preluate în coşul reglementat de energie cantităţi de 2.697.703 MWh de la Hidroelectrica şi de 1.454.562 de MWh de la Nuclearelectrica. 

Reprezentanţii ANRE menţionează că au luat aceste decizii 'având în vedere analiza datelor şi informaţiilor din documentaţiile transmise de producătorii cu centrale termoelectrice, scăderea continuă a consumului de energie electrică facturat la tarife reglementate ca urmare a procesului de dereglementare desfăşurat conform Memorandumului de Înţelegere semnat cu Comisia Europeană, necesitatea atenuării efectelor generate de creşterea gradului de dereglementare la clienţii finali casnici, precum şi pentru evitarea generării de pierderi financiare producătorilor termo ca urmare a instituirii unor obligaţii de vânzare a energiei electrice pe baza de contracte reglementate'.