Finlanda ar putea deveni prima ţară care introduce un venit universal garantat tuturor cetăţenilor, indiferent de situaţia lor socială. Un proiect al guvernului de la Helsinki prevede că fiecare cetăţean finlandez ar urma să primească lunar un venit de 800 de euro, neimpozitabil, în schimbul renunţării la sistemul naţional de asigurări sociale, relatează Bloomberg.

Planul a fost confirmat de către un oficial al KELA, instituţia finlandeză care administrează sistemul de asigurări sociale. Directorul programului, Olli Kangas, a declarat săptămâna trecută că implementarea venitului universal de stat ar urma să fie implementat iniţial printr-o fază de testare, în care va fi implementat un venit universal de 550 de euro iar o parte din veniturile sociale vor păstrate. În urma rezultatelor fazei-pilot, guvernul finlandez va decide dacă proiectul va fi implementat în întregime sau dacă va păstra sistemul curent de asigurări sociale. Kangas a declarat că proiectul noului sistem de venit universal garantat ar putea fi finalizat în noiembrie 2016, ceea ce înseamnă că faza de testare ar urma să înceapă în decursul anului 2017.

Sondajele efectuate de KELA arată că măsura este populară în rândul cetăţenilor finlandezi. 69% dintre aceştia susţin măsura unui venit universal, însă cei mai mulţi cred că suma oferită lunar ar trebui situată în jurul valorii de 1.000 de euro, pentru a balansa eliminarea veniturilor sociale.

În acelaşi timp, mai mult de 50% dintre finlandezi ar fi de acord cu un sistem propus iniţial de economiştii Milton Friedman şi Robert Lampman, în care acest venit universal ar fi scăzut din impozitul pe venit al cetăţenilor cu un loc de muncă şi oferit integral şomerilor. În acest sistem, cetăţenilor care au un impozit pe venit lunar mai mic de 800 de euro ar urma să li se plătească diferenţa până la această sumă.

Principalul obstacol pe care îl are proiectul este finanţarea imensă de care ar avea nevoie. La o populaţie de 5,4 milioane de persoane, oferind fiecărui cetăţean finlandez 800 de euro pe lună ar necesita un buget de 52 de miliarde de euro anual doar pentru acest sistem, în condiţiile în care încasările estimate ale guvernului de la Helsinki pentru 2016 sunt de doar 49 de miliarde de euro. Asta în condiţiile în care economia finlandeză a rămas în ultimii 5 ani la graniţa dintre stagnare şi recesiune uşoară. Estimările pentru 2015 arată că deficitul bugetar al Finlandei ar putea depăşi pragul de 3%, pentru prima dată de la mijlocul anilor '90, conform datelor Organizaţie pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Elveţia va organiza anul viitor un referendum pentru adoptarea unui sistem similar, cu diferenţa că suma garantată ar urma să fie de 2.500 de dolari pe lună. Proiectul elveţian are, însă, şanse mici de reuşită, tot din cauza costurilor exorbitante, echivalente unei treimi din PIB-ul ţării cantoanelor. Cetăţenii elveţieni sunt divizaţi în ceea ce priveşte propunerea, 49% dintre susţinând un astfel de venit, dar mare parte dintre cei care îl resping consideră că suma ar trebui să fie mai mică, pentru a scădea presiunea pusă asupra economiei. În Olanda, faza-test a unei propuneri similare va fi implementată în cursul anului 2016 în oraşul Utrecht, însă diferenţa este că acesta va fi oferit doar locuitorilor care beneficiază în prezent de venituri sociale. Formula venitului universal a fost testată, în trecut, în localitatea canadiană Dauphin, relatează „The Guardian”.

Astfel, toţi locuitorii din Dauphin au primit, între 1974 şi 1979, un venit de bază necondiţionat şi neimpozitabil din partea municipalităţii, iar experimentul a avut rezultate pozitive în ceea ce priveşte reducerea sărăciei şi îmbunătăţirea situaţiei medicale a locuitorilor. Trebuie însă precizat că localitatea număra, la acea vreme, între 7.000 şi 8.000 de locuitori, iar în acest context experimentul irelevant în vederea unei aplicări a sistemului de venit universal la scară naţională.

SURSA. ADEVARUL.ro