Fondul Monetar Internaţional ar putea stabili luni includerea yuanului, din 2016, în rândul monedelor din coşul de valute DST (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de FMI în tranzacţiile internaţionale, decizie care ar reprezenta un sprijin semnificativ pentru poziţia Chinei, ca putere economică globală, se arată într-un articol apărut în 'Wall Street Journal' (WSJ).
Recent, miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G7 (grupul celor mai industrializate state din lume) au anunţat că sunt de acord ca yuanul chinezesc să devină monedă de rezervă la FMI.
În prezent, coşul FMI cu super-valute include doar dolarul, euro, lira sterlină şi yenul, însă componenţa sa este revizuită la fiecare cinci ani.
Includerea va pune noi presiuni asupra autorităţilor de la Beijing care vor trebui să schimbe modul în care comunică cu investitorii şi cu lumea, se arată în WSJ.
China s-a angajat să atenueze controlul strâns asupra valorii yuanului şi să-şi deschidă sistemul financiar. 'Va trebui să consolidăm încrederea investitorilor interni şi externi în activele în yuani, şi, în acelaşi timp, să prevenim riscurile financiare asociate cu o monedă mai globală. Aceste cerinţe necesită diverse reforme financiare, realizate într-un mod coordonat', a afirmat Sheng Songcheng, şeful departamentului de statistică de la Banca Centrală a Chinei (PBOC).