Consorţiul care construieşte conducta de gaze Iaşi-Ungheni (Republica Moldova), format din companiile Habau PPS Pipeline Systems - Austria, Inspet şi IPM-Partners (România), susţine că va respecta termenul contractual pentru execuţia "firului principal" al conductei, stabilit pentru 20 decembrie 2013.
"Lucrările de sudare la firul principal al conductei sunt prevăzute să înceapă în 2 octombrie 2013, dată la care devin libere de sarcini terenurile expropriate prin hotărâre de guvern. Până la data enunţată, se vor realiza lucrări de sudare a conductelor în organizările de şantier. Termenul angajat de 20 decembrie 2013 este cel contractual pentru execuţia firului principal al conductei şi toate activităţile şi acţiunile realizate şi prezentatate sunt de natură a suşţine acest termen şi angajamentul executantului", se arată într-un comunicat transmis de consorţiu.
Consorţiul consideră "injuste" comentariile şi reportajele de presă privind stagnarea lucrărilor.
Contractul pentru construcţia ţevii de gaz a fost semnat în 21 august între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi firmele membre ale consorţiului. ANRM a transmis, vineri, un comunicat în care arată că până la 20 decembrie 2013 urmează să fie finalizat firul principal al conductei, aşa cum s-a angajat constructorul. Conducta are o lungime de 32,19 kilometri pe teritoriul României.
Potrivit ANRM, activităţile de expropriere au fost aprobate în 13 august, iar decizia de expropriere va fi emisă până în 2 octombrie. Contractul pentru execuţia lucrărilor pe teritoriul României a fost semnat în 21 august. Cele trei firme arată că "o mică parte a materialului tubular" a fost disponibilă în stocuri la începerea proiectului, iar partea principală de ţeavă va fi livrată în intervalul 23-28 septembrie.
"În prezent, în Portul Constanţa sunt 6.000 metri de ţeavă izolată, care, după operaţiunile vamale, începând cu 23 septembrie urmează să fie transportate pe cale rutieră spre şantierele din zona Iaşi. Tot pe cale rutieră, în perioada 25-28 septembrie, vor sosi în şantier încă 6.500 metri de ţeavă izolată", precizează ANRM în comunicat.
Fiecare dintre cei trei parteneri care compun asocierea de firme ce realizează acest proiect pe partea română, respectiv Habau PPS Pipeline Systems SRL, IPM Partners Ploieşti şi Inspet Ploieşti, va realiza câte un tronson de 10,7 kilometri din conductă.
În schimb, pe partea moldovenească, unde conducta va avea o lungime de puţin peste zece kilometri, liderul de asociere Habau PPS Pipeline Systems realizează, conform contractului încheiat cu autorităţile din Republica Moldova, 50 la sută din conductă, ceilalţi doi parteneri urmând a construi câte 25 la sută din conductă. Administratorul Habau PPS Pipeline Systems SRL a mai spus că pentru acest proiect au fost comandaţi 32.000 de metri de ţeavă.
Compania austriacă Habau are, potrivit lui Leidenfrost, 3.500 de angajaţi, o cifră de afaceri un miliard de euro şi lucrează în Europa şi America de Sud. În România, Habau activează din anul 2000 şi are parteneri precum Transgaz, Conpet şi Petrom, pentru care a pus în aplicare proiecte privind construcţia de conducte.
Premierul Victor Ponta a fost prezent, în 27 august, în Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iaşi-Ungheni, alături de premierul moldovean, Iurie Leancă, şi comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger. Premierul Victor Ponta declara, în 31 august că finalizarea gazoductului Iaşi - Ungheni va avea loc în luna decembrie, răspunzând unei întrebări legate de faptul că şantierul respectiv ar fi abandonat şi că a dispărut conducta adusă la inaugurare.
Proiectul de construcţie a conductei de gaz are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene.