Companiile din România ale grupului energetic italian Enel au început să instaleze primele 30.000 de contoare electronice inteligente (smart meters). Aceste aparate permit Enel să gestioneze de la distanţă operaţiuni precum conectarea sau reconectarea la reţea a consumatorilor. Principalul beneficiu este că, la fiecare client, consumul de energie va fi facturat la zi, fiind astfel eliminate facturările estimate sau cele de regularizare. De asemenea, clienţii vor putea sa aibă acces la informaţii actualizate şi detaliate despre consumul lor de energie electrică.

„Instalarea la scară largă a contorului digital este programată să înceapă în 2016, în funcţie de aprobarea proiectului de către ANRE, şi va acoperi, treptat, în următorii ani, întreaga bază de 2,7 milioane de clienţi ai Enel Distribuţie din România”, potrivit Enel.

Enel va instala circa 11.400 de contoare inteligente în zona Muntenia, dintre care peste 10.500 de unităţi sunt alocate clienţilor rezidenţiali şi alte 900 de contoare vor fi instalate pentru clienţii business. În zona Dobrogrea, 10.000 de contoare inteligente vor fi instalate în judeţul Călăraşi şi într-unul din cartierele din Constanţa. În acelaşi timp, în Timiş, peste 4.100 de clienţi vor beneficia de această nouă tehnologie. Tot în zona Banat, un număr de 3.100 de unităţi vor fi instalate în Arad, în timp ce alte 2.800 de noi contoare sunt programate a fi înlocuite în Deva.

Aceste contoare permit Enel să „citească” de la distanţă consumul de energie al fiecărui consumaotor care are instalat un astfel de aparat.

Enel menţionează că în Italia, ţara sa de baştină, a instalat, între anii 2001 şi 2007, peste 32 de milioane de contoare inteligente.

Grupul Enel activează în peste 30 de ţări de pe patru continente, unde are 61 milioane de consumatori. Enel este prezent pe piaţa din România din 2005, şi are peste 3.100 de angajaţi pe plan local.

SURSA: Ziarul Financiar