Ministerul Finanţelor infirmă informaţiile apărute în presă potrivit cărora, în urma acordului cu FMI, ar urma să crească fiscalitatea pentru PFA-uri şi drepturi de autor. Reprezentanţii finanţelor nu oferă însă niciun fel de informaţii suplimentare legate de modificările fiscale care sunt prinse în scrisoare de intenţie a României către FMI.
Comunicatul de presă al Ministerului de Finanţe vorbeşte de "zvonurile complet nefondate privind existenţa unor măsuri concrete prin care ar creşte fiscalitatea pentru PFA-uri şi drepturi de autor". Mai jos comunicatul integral:
„În ciuda faptului că, încă din data de 8 august 2013, Ministerul Finanţelor Publice a emis un comunicat prin care dezminţea informaţiile apărute în presă potrivit cărora, în urma acordului cu FMI, ar urma să crească fiscalitatea pentru PFA-uri şi drepturi de autor, o parte din mass-media continuă să dezinformeze opinia publică.
Angajamentele din Acordul cu Fondul Monetar Internaţional apar sub forma de acţiuni prioritare, criterii structurale şi ţinte indicative, toate acestea având termene precise de implementare.
În aceste condiţii, Ministerul Finanţelor Publice infirmă încă o dată zvonurile complet nefondate privind existenţa unor măsuri concrete prin care ar creşte fiscalitatea pentru PFA-uri şi drepturi de autor.”
Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, 11 septembrie, forma finală a scrisorii de intenţie pentru acordul preventiv cu FMI şi a trimis-o preşedintelui Traian Băsescu pentru aprobare.
Pe lista majorărilor de taxe convenite cu FMI, care ar urma să intre în vigoare din 2014, se află creşterea impozitelor pe clădiri şi proprietăţi imobiliare, precum şi introducerea contribuţiilor sociale la veniturile din chirii.
Potrivit informaţiilor de presă, infirmate acum de Ministerul de Finanţe, una dintre modificările fiscale s-ar fi referit la regimul contractelor pe drepturi de autor: independent de tipul de contract pe care îl au cu angajatorii, salariaţii ar urma să plătească contribuţii sociale în cuantum egal.
Presa a speculat asupra faptului că nu vor mai fi diferenţe în modul de calcul al taxelor datorate statului pentru sănătate şi pensii, indiferent că angajaţii sunt plătiţi pe carte de muncă, pe contracte de drepturi de autor sau obţin venituri din activităţi independente.