Proiectul legii insolvenţei persoanelor fizice, care are aviz favorabil de la Guvern, a atins termenul de adoptare tacită în Senat şi va merge în dezbatere la Camera Deputaţilor, acolo unde se mai află şi alte astfel de iniţiative, scrie Economica.net

Proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor fizice iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD (şi câţiva de la alte partide) a trecut prin adoptare tacită de Senat, prima cameră sesizată, după ce a fost atins termenul limită de adoptare din 8 decembrie.

Legea falimentului personal, cum mai este cunoscută, ar reglementa situaţiile în care un debitor persoană naturală poate să intre într-o procedură de redresare financiară şi/sau de ştergere parţială a datoriilor, similar cu ceea ce se întâmplă în cazul firmelor.

Falimentul personal este una dintre metodele prin care persoanele de bună-credinţă pot reduce efectele supraîndatorării prin pierderea limitată a unor drepturi civile - cum ar fi cel de a fi administrator la o firmă - şi cu acoperirea nevoilor de bază înaintea satisfacerii creditorilor.

România, ţară unde criza a agravat efectele supraîndatorării, este unul dintre statele europene cu cele mai mici grade de protecţie a debitorilor. Majoritatea statelor europene au în vigoare legislaţie privind insolvenţa persoanelor fizice, cu diferite grade de protecţie pentru debitori.