Slovenia va interzice din 2030 înmatricularea maşinilor noi echipate cu motoare pe benzină şi motorină, a anunţat Guvernul de la Ljubljana, transmite Reuters.

Din 2030, noile înmatriculări vor fi posibile doar pentru maşinile care emit mai puţin de 50 g CO2/km iar în prezent numai vehiculele hibride şi electrice îndeplinesc acest criteriu, au precizat autorităţile slovace.

Din 2025 va fi posibilă doar înmatricularea maşinilor care emit mai puţin de 100 g CO2/km, ceea ce-i ca permite Sloveniei să-şi reducă emisiile de gaze de seră cu 9% din 2020 până în 2030.

Guvernul de la Ljubljana vrea ca până în 2030 cel puţin 17% din automobilele personale să fie electrice sau hibride, faţă de mai puţin de 0,1% din total în prezent.

Marea Britanie şi Franţa intenţionează să interzică vânzările de autoturisme pe benzină şi motorină din 2040, când se vor comercializa doar vehicule electrice, ca parte a planului de reducere a poluării, în timp ce Tesla, cel mai mare producător auto în termeni de capitalizare bursieră, a livrat primilor 30 de clienţi - toţi angajaţi ai săi - cel mai nou model, sedanul Model 3, destinat să devină un automobil electric accesibil publicului larg.

De asemenea, Executivul s-a angajat ca până în 2030 să reducă datoria ţării la 60% din PIB, plafonul maxim permis de Uniunea Europeană.

Datoria publică a Sloveniei a crescut în ultimii ani după ce în 2013 ţara a evitat la limită un pachet de asistenţă financiară pentru bănci. În 2016, datoria a scăzut pentru prima dată în ultimii opt ani iar anul acesta obiectivul autorităţilor este reducerea datoriei până la 77% din PIB.