Numărul de vehicule introduse în parcul auto naţional a crescut în primele cinci luni ale acestui an cu 80% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, a declarat marţi directorul tehnic din cadrul Registrului Auto Român (RAR), Cristian Bucur.

"Dacă privim comparativ cu ceea ce s-a întâmplat în primele cinci luni ale anului 2016, în primele cinci luni ale anului 2017, per ansamblu, am constatat o creştere cu 80% a numărului de vehicule introduse în parcul naţional auto. Gradul de motorizare al românilor a crescut cu 80%, ceea ce este o cifră importantă", a spus  Bucur.

Acesta a menţionat că numărul de vehiculelor euro 4 s-a dublat, iar numărul vehiculelor euro 2 şi euro 1 a crescut de  două ori şi jumătate, ceea ce înseamnă o îmbătrânire sensibilă a parcului auto din România.

"Dacă ne referim la vârstă, vârsta lor a crescut. Dacă anul trecut vârsta medie era undeva puţin peste opt ani, în 2017 vehiculele care au intrat în primele cinci luni au avut o vârstă medie de 12 ani şi trei luni", a precizat Bucur. 

Directorul din cadrul RAR a menţionat că starea tehnică a acestora este considerată corespunzătoare la momentul intrări lor în parcul auto, dar depinde de modul în care vor fi întreţinute.

Deşi starea infrastructurii din România poate grăbi uzura acestor vehicule, deţinătorul este cel care ar trebui să aibă discernământ şi să trimită autovehicul la service pentru a fi reparat în cazul unui incident suferit din cauza infrastructurii, potrivit directorului RAR.

Importurile de maşini second-hand s-au majorat sensibil după eliminarea timbrului de mediu, de la 1 februarie, arată statisticile oficiale.