Aşa cum am arătat în materialul publicat pe 13 martie, alunecările de teren care au afectat un drum judeţean şi au afectat patru gospodării sunt cauzate de compania Petrom. Practic, infiltraţiile de apă în sol cauzate de trei rezervoare de apă industrială ale Petrom au distrus un drum judeţean şi au provocat o alunecare de mal pe o porţiune de 200 de metri care a mutat patru case situate în zonă.

Potrivit un studiu geotehnic comandat cetăţenii afectaţi de alunecare, se relevă clar că zona respectivă nu a mai fost afectată de astfel de fenomene iar infiltrarea solului nu poate avea cauze naturale.

Amplasamentul de teren care face obiectul acestui studiu este situat în dreptul staţiei de apă din vârful Dealului Seciu.

Ingineri geologi au efectuat foraje ale solului în trei locuri: pe drumul de acces către staţia de apă, pe marginea drumului judeţean către Crama Seciu şi pe drumul judeţean în dreptul unei gospodării din apropierea staţiei de apă.

Rezultatele au arătat infiltraţii de apă puternice la adâncimea de 3 – 7,5 metri.

Concluziile studiului arată că „sursa de apă care generează degradările o reprezintă Depozitul de apă, din care sunt pierderi în subsolul terenului. Dacă sursa de apă nu este eliminată, lucrările de consolidare propuse mai jos nu vor asigura stabilitatea drumului judeţean decât o perioadă limitată de timp…Infiltrarea apelor care se pierd din rezervoare, respectiv conducte, ajunge în stratul nisipos şi generează degradările apărute în versant“.

Recomandările specialiştilor vizează „realizarea unor lucrări de consolidare cu fundaţii indirecte (piloţi secanţi) a drumului judeţean pe întreaga lungime afectată de degradări la o adâncime de 15 metri.

Localnicii afectaţi sunt decişi să dea în judecată compania Petrom şi să ceară despăgubiri.

 

http://www.jurnalulph.ro/administratie/7166-neglijenta-petrom-distruge-casele-din-boldesti-si-drumul-judetean.html#sthash.tt0097D3.dpbs