Stăpânii de câini agresivi trebuie să-i declare la Poliţie, precizează o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului republicată în Monitorul Oficial, apărut pe 27 februarie.

Potrivit ordonanţei, câinii agresivi au fost grupaţi în două categorii: „a) câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câinii de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor; b) câinii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor”.

Legea spune că prin câini agresivi se înţelege „orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domenstice în locuri publice sau private; orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

De asemenea, nu intră în categoria câini agresivi „orice câine care atacă sau muşcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine şi orice câine folosit de unităţile de poliţie, jandarmerie, de alte unităţi militare, de unităţile vamale sau de serviciil publice de securitate, protecţie şi pază, chiar dacă, aflându-se în misiune, a atacat sau a muşcat o persoană”.

Cei care nu respectă legea pot primi amenzi între 100 şi 3.000 de lei, iar faptele grave se pot pedepsi cu închisoare cuprinsă între 6 luni şi 3 ani.