Amenzile primite din partea judecătorilor prin hotărâre definitivă au de acum o alternativă. Conform normelor legislative în domeniu, dacă inculpaţii nu îşi achită datoria, judecătorul poate dispune fie eşalonarea plăţii în rate lunare, fie executarea amenzii prin muncă în folosul comunităţii. Aceste dispoziţii, aplicabile şi până acum, sunt tratate mai clar într-un act normativ ce a intrat in vigoare la 1 februarie 2014.
Practic este vorba de o metodologie de aplicare, a unei proceduri pentru executarea pedepselor aplicabile persoanei juridice, valorificarea eficientă a modalităţii de executare a pedepsei amenzii, stabilirea rolului judecătorului delegat cu executarea, al consilierului de probaţiune, implicarea instituţiilor din comunitate în sprijinirea procesului de reintegrare socială ca scop final al procesului de supraveghere sunt câteva aspecte definitorii ale proiectului.
Pedepsele, amânarea aplicării pedepsei şi măsurile educative neprivative de libertate se execută numai în temeiul hotărârilor judecătoreşti rămase definitive, iar alte măsuri neprivative de libertate luate în cursul procesului penal se executa în temeiul dispoziţiilor organelor judiciare.
Revenind la amenda penală, aceasta trebuie achitată integral la 3 luni de la emiterea definitivă a hotărârii de condamnare. Persoana condamnată trebuie să comunice judecatorului delegat cu executarea dovada plăţii, în termen de 15 zile de la efectuarea acesteia. Dacă persoana condamnată nu poate achita integral amenda în cele 3 luni, judecătorul poate dispune eşalonarea plăţii amenzii în rate lunare, pe o perioadă ce nu poate depăşi doi ani. Ca şi în reglementarea actuală, în cazul în care dispune eşalonarea, încheierea va cuprinde: cuantumul amenzii, numărul de rate lunare în cuantum egal pentru care se eşalonează amenda, precum şi termenul de plată.
În situaţia în care persoana condamnată nu a achitat amenda, judecătorul delegat poate dispune executarea amenzii prin muncă neremunerată în folosul comunităţii. Pe de altă parte, dacă judecătorul constată reaua-credinţă în neplata a amenzii ori în cazul în care condamnatul refuză prestarea unei munci neremunerate, amenda poate fi înlocuită cu închisoarea.
În ceea ce priveşte procedura de executare a amenzii în cazul persoanei juridice, nu poate fi aplicată executarea prin muncă în folosul comunităţii. Singura alternativă rămâne executarea silită, potrivit Codului de procedură fiscală.
Astfel, în ce priveşte munca în folosul comunităţii, actul normativ stabileşte clar că o zi de muncă înseamnă 2 ore de activitate prestată efectiv, dar şi ca în cazul celor supravegheaţi care desfăşoară o activitate remunerată sau urmează cursuri de învăţământ ori de calificare profesională, durata muncii prestate în aceeaşi zi calendaristică poate fi de maxim 2 ore.
De asemenea, ca măsură de protecţie, textul de lege prevede că munca nu se execută în timpul nopţii sau în zilele de duminică şi în zilele declarate sărbători legale.