Direcţia Generală Anticorupţie şi-a prezentat raportul de activitate pe anul 2013 în urma căruia se relevă o creştere a faptelor de corupţie înregistrate în rândul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Direcţia Generală Anticorupţie a colaborat în documentarea dosarelor de anticorupţie cu DNA, Parchetul de pe lângă ÎCCJ şi structurile teritoriale ale DIICOT. Din 3.534 de dosare înaintate unităţilor de parchet, 1.586 au fost întocmite din sesizare proprie. Din totalul celor 450 de rechizitorii, 270 îi vizează pe lucrătorii MAI, o creştere cu 27%, faţă de 2012. Peste 450 de angajaţi ai ministerului de interne au fost puşi oficial sub acuzare pentru fapte de corupţie precum luare de mită (25% din cazuri), dare de mită (21%), trafic de influenţă (18%) şi pentru alte fapte precum şi omisiunea denunţului (36%).

Ca şi în anii trecuţi, cele mai numeroase cazuri de corupţie se înregistrează în rândul agenţilor de poliţie rutieră, domeniul unde se constată cele mai multe abateri la codul rutier şi unde conducătorii auto sunt dispuşi să ofere mită pentru a le fi iertate greşelile.

Numai anul trecut, din 247 de persoane condamnate definitiv pentru fapte de corupţie, 83 provin din rândul MAI.

În 2013, ofiţerii DGA au efectuat 113 de teste de integritate fiind testaţi 126 de lucrători MAI, iar în 10 cazuri, poliţiştii au căzut în plasă, primind de la colegii sub acoperire bani pentru a închide ochii pentru diverse abateri înscenate.

În alte 212 de cazuri, poliţiştii au sesizat structurile anticorupţie asupra faptului că li s-a oferit mită. În această situaţie se constată o creştere cu 17% a sesizărilor.

În Prahova, cel mai cunoscut caz de corupţie a fost cel al şpăgii de 75.000 de euro de la Şcoala de Agenţi de Poliţie de la Câmpina, din septembrie 2013. Ofiţerii DGA Prahova, sub coordonarea procurorilor DNA au prins în flagrant doi angajaţi MAI care au pretins şi primit suma de 3.000 euro de la un candidat declarat respins la examenul de admitere la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina, pentru ca aceştia să intervină pe lângă persoanele abilitate, astfel încât persoana în cauză, împreună cu alţi doi candidaţi, să fie declaraţi admişi. Ana Gabriela Voicu, fost ofiţer şi profesor şi Mihail Mihai, fost agent de poliţie, i-au pretins unei persoane suma de 75.000 euro pentru ca în schimb să intervină pe lângă persoanele abilitate din cadrul şcolii, astfel încât persoana de la care a pretins banii şi alţi doi candidaţi (declaraţi respinşi la concursul de admitere din luna respectivă), să fie admişi în această instituţie de învăţământ. Suma totală pretinsă a reprezentat câte 25.000 euro pentru fiecare candidat. Cei în cauză au fost cercetaţi în stare de arest preventiv. Cei doi au fost condamnaţi la 3 ani de închisoare cu suspendare.