Viceprimarul liberal al Ploieştiului, Iulian Teodorescu, nu vede oportună şi nici temeinică solicitarea Rosal, operatorul de salubritate, de a majora tarifele serviciilor sale cu 27%.

„Solicitatea de majorare a tarifului la salubritate nu este oportună şi nici nu este în interesul ploieştenilor. Din acest punct de vedere vom evalua şi alte eventuale cereri de majoare cu mai multă stricteţe. Acestea ar urma să fie avizate numai în cazul în care sunt bine justificate şi care corespund temeiurilor legale. Apreciem că decizia Consiliului Judeţean de aprobare a majorării tarifului de depozitare a deşeurilor la rampa de la Boldeşti nu respectă condiţiile sistemululi integrat de management al deşeurilor. Tocmai în acest sens am înştiinţat Consiliul Judeţean pentru a verifica legalitatea hotărârii adoptate la finalul anului trecut şi pentru a ne explica modul în care s-a decis această majorare a tarifului la rampă“, a declarat Iulian Teodorescu, viceprimar al Ploieştiului şi secretar în comisia pentru utilităţi publice.

Potrivit planului tarifar, din cadrul sistemului de management al deşeurilor asumat de municipalitatea ploieşteană, nu poate fi depăşită valoarea maximală de 5,72 de lei cu TVA pentru anul 2014. Solicitarea de majorare a operatorului de salubritate ar ridica tariful la peste 6 lei.

Totul a început după ce Consiliul Judeţean a aprobat în decembrie 2013 majorarea tarifelor pentru depozitarea deşeurilor menajere în rampa ecologică de la Boldeşti-Scăeni. Solicitarea a fost făcută de către SC Vitalia Servicii pentru Mediu SRL, cea care a administrează rampa de gunoi de la Boldeşti. Rampa respectivă deserveşte aproximativ 85% din populaţia judeţului şi este considerată  depozit regional. Motivarea solicitării din partea societăţii, cea care administrează spaţiul respectiv este aceea de actualizarea a preţurilor, invocând majorarea preţului la carburanţi, a salariului minim, cursul de schimb valutar şi investiţiile viitoare, proiectate. Astfel, tariful a fost majorat la valoarea de 69,58 lei/tonă, fără TVA, mai mult cu 9,66 lei faţă de tariful adoptat în ianuarie 2013.