De la începutul epidemiei şi până în prezent, la nivelul judeţului Prahova, 5101 persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2. Din totalul prahovenilor testaţi pozitiv cu noul coronavirus, de la începutul epidemiei, 173 au decedat, conform raportărilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Prahova. Ultimele decese asociate infecţiei cu SARS-CoV-2 au fost în rândul unei persoane de sex feminin (70 de ani) şi a uneia de sex masculin (78 de ani), ambele cu comorbidităţi.

 

Cele 84 de persoane nou confirmate cu SARS-CoV-2, în Prahova, fac parte din următoarele categorii de vârstă:

0-18 ani - 4

19 ani -29 ani - 10

30 ani -39 ani - 12

40 ani -49 ani - 15

50 ani -59 ani - 20                                             

60 ani -69 ani - 11

70 ani -79 ani - 10

Peste 80 de ani- 2

 

Direcţia de Sănătate Publică Prahova a identificat un nou focar la dispeceratul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Prahova, unde şapte persoane, dintr-un efectiv de 20, au fost confirmate cu noul coronavirus. Ca urmare a acestui lucru, activitatea a fost reorganizată cu angajaţi din rândul personalului operativ, dar şi cu sprijin de resurse umane din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

 

În continuarea informării privind situaţia de la Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir“ Breaza, precizăm că numărul elevilor confirmaţi cu noul coronavirus a ajuns la 11 elevi (patru – clasa a IX-a, doi – clasa a X-a, patru – clasa a XI-a, unu – clasa a XII-a). Ultimii patru liceeni confirmaţi cu SARS-CoV-2 vor fi evaluaţi de un medic pediatru de la Spitalul Municipal Câmpina, iar în funcţie de starea de sănătate vor fi izolaţi în spital sau în internatul Colegiului Militar, separat de ceilalţi colegi.

Vă reamintim că, în urma depistării cazurilor de infectare, consiliul de conducere a instituţiei a propus trecerea de la scenariul 1 (faţă-n faţă) la scenariul 3 (exclusiv online), decizie avizată de Inspectorarul Şcolar Judeţean Prahova şi Direcţia de Sănătate Publică Prahova şi aprobată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

Elevii confirmaţi ca infectaţi cu SARS-CoV-2, precum şi cei aflaţi în carantină, au acces la cursuri în format online.

În instituţie se efectuează, zilnic, curăţenia şi aerisirea claselor/sălilor; dezinfecţia curentă şi terminală a spaţiilor din colegiu, respectiv clase, săli, holuri, toalete.

 

Începând de astăzi, Spitalul de Pneumoftiziologie Drajna va prelua spre evaluare şi tratament bolnavi infectaţi cu COVID-19. Numărul total de paturi de aici, alocat pacienţilor confirmaţi cu noul coronavirus, este de 19. 

Dintre cele 378 de locuri destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID-19, 253 sunt ocupate. La ATI, a fost raportat doar un loc liber destinat bolnavilor cu SARS-CoV-2.

(*Situaţia este în dinamică, iar aceste informaţii pot suferi modificări de la o oră la alta)

         

De la intrarea în vigoare a Legii 136/2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, la nivelul judeţului Prahova, Direcţia de Sănătate Publică a emis 1322 de decizii de izolare şi 6064 de decizii de carantină.

                                            

Numărul de teste realizat în judeţ, de la începutul epidemiei şi până în prezent, este de 23425 (nu sunt incluse în acest număr testele efectuate la cerere), conform centralizării DSP Prahova.

 

Au fost efectuate verificări la 1392 de persoane dintre cele care au decizii de carantină sau de izolare la domiciliu, emise de către DSP Prahova. Au fost legitimate alte 606 persoane, 356 de auto au fost oprite în trafic în vederea controalelor specifice contextului şi 85 societăţi comerciale au fost, de asemenea, verificate.

În urma acestor demersuri, au fost aplicate 74 de sancţiuni (20 în baza Legii 61/91 în context Covid-19, 53 pentru pentru nerespectarea măsurilor de asigurare a rezilienţei comunităţilor conform Legii 55/2020, una de natură economică).

Valoarea totală a amenzilor a fost de 6800 lei.

A fost deschis şi un dosar de cercetare penală pentru o persoană în baza art.352 CP privind zădărnicirea combaterii bolilor.

 

Documentele oficiale emise la nivel naţional în contextul pandemiei de COVID-19 pot fi consultate pe portalul stirioficiale.ro, în secţiunea „Hotărâri şi legislaţie”., dar şi pe www.cnscbt.ro. (Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică).

Cetăţenii sunt sfătuiţi să se informeze doar din surse oficiale, dar şi să apeleze pentru recomandări sau alte informaţii la TELVERDE - 0800.800.358.

 

Instituţia Prefectului – Judeţul Prahova

16 septembrie 2020