După sesizările privind infestarea unor pacienţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă cu un bacil periculos, la secţia de chirurgie, Consiliul de Administraţie al spitalului şi Direcţia de Sănătate Publică au demarat o serie de controale care confirmă prezenţa infecţiei.

Florin Puşcariu, directorul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, a explicat cauza şi natura infecţiilor nozocomiale (infecţia dobândită de pacient în cursul spitalizării) înregistrate în rândul unor pacienţi internaţi la secţia de chirurgie a spitalului.

„Este vorba de infecţia cu bacilul clostridium, care se tramsmite pe care fecal-orală. Infestarea poate fi  provocată de provocată de igiena personală precară a pacienţilor şi se petrece la toate spitalele din ţară. Nu e un caz unic şi nici nu am încercat să ascundem acest lucru. Am avut 8 pacienţi infestaţi cu acest bacil din noiembrie 2013, până în prezent. Ministerul Sănătăţii a trimis şi un ghid de măsuri care a fost pus în aplicare. Am făcut şi achiziţia de mediamente necesare tratării iar cazurile respective au fost izolate şi tratate. Acest tip de infecţie apare la pacienţii vârstnici, cu o imunitate mai scăzută şi care sunt sub tratament cu antibiotice. Încă odată, vă spun că nu este nimic ieşit în comun“, a declarat Florin Puşcariu, manager interimar şi director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti.

Bacilul Clostridium este responsabil de producerea colitei şi a diareei induse de antibiotice. Simptomele sunt: diaree uşoară sau moderată, dureri abdominale, anorexie şi febră. Persoanele vârstnice şi pacienţii imunodeprimaţi reprezintă categoriile cele mai susceptibile de a dezvolta colita indusă de Clostridium.