Judecătorii Instanţei supreme au pronunat, marţi, o solucţie cu caracter definitiv prin care admite plângerea formulată de fostul procuror general Tiberiu Niţu faţă de soluţia de clasare propusă în cazul său de DNA, în primăvara acestui an.

"În baza art. 341 alin. 6 lit. c C.proc.pen. admite plângerea formulată de petentul Niţu Tiberiu-Mihail împotriva soluţiei de clasare dispuse prin rechizitoriul nr. 905/P/2015 din data de 27 aprilie 2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Sec?ia de Combatere a Corup?iei, sub aspectul săvârşirii infrac?iunii de abuz în serviciu în forma de participaţie a complicităţii, prevăzută de art. 48 C.pen. raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 C.pen. Schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare dispuse faţă de petentul Niţu Tiberiu-Mihail, din art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.proc.pen. în art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în Cameră de Consiliu, astăzi, 02 octombrie 2018" este soluţia publicată pe portalul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Pe 1 februarie, judecătorii le-au dat procurorilor DNA un termen de trei luni să trimită în judecată dosarul în care fostul ministru Gabriel Oprea este acuzat de moartea poliţistului Bogdan Gigină, în care apărea şi Tiberiu Niţu, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Faţă de acesta, pe 2 mai, DNA a anunţat că procurorii au dispus clasarea cauzei. "În acelaşi dosar, procurorii au dispus clasarea faţă de:

Corcodel Adrian, angajat în cadrul S.C. GENERAL M.P.M. IMPEX S.R.L , sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă;

Oprea Gabriel, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul;

Niţu Tiberiu-Mihail, la data faptelor, procuror general al României, pentru complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Cu privire la faptele de abuz în serviciu (sub forma autoratului, respectiv a complicităţii) reţinute în sarcina ultimilor doi menţionaţi, pe parcursul urmăririi penale a apărut Decizia nr. 406/2017 a Curţii Constituţionale care a dus la abrogarea parţială a infracţiunii de abuz în serviciu, în sensul că doar încălcarea acelor atribuţii de serviciu prevăzute de legislaţia primară (lege ori ordonanţă a guvernului) poate constitui element material al infracţiunii de abuz în serviciu, nu şi încălcarea unor alte acte normative, cum sunt hotărârile Guvernului.

Având în vedere că, în situaţia de faţă, dispoziţiile legale încălcate au fost cele prevăzute de art. 223 alin. 3 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia de drumurile publice, Regulament care a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1391/2006, aşadar sunt din legislaţia secundară (hotărâre a Guvernului), în cauză nu mai sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu, motiv pentru care cu privire la aceste infracţiuni urmează a se dispune clasarea faţă de Oprea Gabriel şi Niţu Tiberiu-Mihail", se arăta în comunicatul DNA.

Niţu le-a cerut judecătorilor să constate că faptele nu există, iar magistraţii au admis solicitarea formulată de acesta, înregistrată la ÎCCj în vara acestui an, anunţă România TV.

Pe 2 februarie 2016, Tiberiu Niţu şi-a depus demisia din funcţia de procuror general al României, argumentând că este un gest de reponsabilitate şi onoare în condiţiile în care numele său "este asociat în mod artificial cu o situaţie de natură să aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei".