În lipsa ploilor, seceta usucă pământul şi seacă râurile. 115 localităţi din vestul, sudul, şi estul ţării sunt afectate şi peste 50 dintre ele primesc apă potabilă cu porţia, unele doar ziua. Sunt şi locuri unde responsabilii, aduc apă cu cisternele.

Administraţia Naţională „Apele Române” îi îndeamnă pe oameni să folosească raţional rezervele de apă nu pentru grădini şi piscine. În acest timp, în nordul şi centrul ţării, hidrologii au emis coduri galbene pentru posibile inundaţii.

Prefecturile din 7 judeţe au precizat că au fost impuse măsuri de raţionalizare a apei potabile din cauza secetei.

Cele mai multe localităţi sunt în Iaşi unde aproape că nu mai există rezerve de apă în sol, fiind instalată seceta pedologică extremă. Fenomenul este monitorizat cu atenţie şi de ministerul mediului.

În Mureş, lipsa apei şi căldura excesivă îi forţează pe mulţi fermieri să îşi sacrifice animalele ori să le vândă.

Administraţia Naţională Apele Române anunţă că sunt afectate de secetă 115 localităţi din Botoşani, Galaţi, Bacău, Neamţ, Vrancea, Cluj, Prahova şi Argeş. Totodată preconizează că până la finalul lunii, rezervele de apă din cele 40 de lacuri de acumulare din ţară vor scădea la 68% şi de aceea le solicită românilor să nu îşi ude grădinile şi să nu îşi umple piscinele.

Un consum excesiv se înregistrează şi în Ilfov unde în 5 localităţi alimentarea cu apă a fost limitată două trei ore pe zi. Tot în aceste localităţi compania de apă anunţă că îşi reface rezervele din zonă, dar şi că sunt avarii pe care trebuie să le repare.

Premierul promite că guvernul va lua măsuri dacă seceta se va accentua.

Nicolae Ciucă, premierul României: "Am discutat acest aspect cu ministerul mediului, apelor şi pădurilor şi acolo unde va fi nevoie se va interveni punctual”.