Poliţişti anticorupţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Prahova, cu sprijinul Serviciului Anchete, Serviciului Judeţean Anticorupţie Buzău şi Serviciului Judeţean Anticorupţie Dâmboviţa, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, efectuează, luni dimineaţă, zece percheziţii, pentru probarea unor infracţiuni de corupţie în legătură cu furt de energie electrică.

Acţiunea vizează cinci sedii sau puncta de lucru ale unor societăţi comerciale, respective domiciliile unor suspecţi care urmează să fie conduşi la audieri. DGA Prahova anunţă că  printre suspecţi se numără şi doi funcţionari publici.

“În cauză se efectuează cercetări faţă de cei cinci suspecţi, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, respectiv de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, furt de energie electrică, modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice, executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, favorizarea făptuitorului, omisiunea sesizării şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice”, au anunţat poliţiştii anticorupţie.

“Unul dintre suspecţi, deţinător al mai multor spaţii industriale şi rezidenţiale, punea la dispoziţie spaţii unde urmau a fi desfăşurate activităţi puternic consumatoare de energie electrică, respectiv instalaţii clandestine de branşare la energie electrică. Aceste instalaţii erau puse în manoperă şi protejate de cei doi suspecţi funcţionari publici.

Un alt suspect se ocupa, în principal, de identificarea de potenţiali clienţi care aveau nevoie de energie electrică de mare putere fără a fi contorizată. Prin prisma relaţiei cu unul dintre suspecţii funcţionari publici, acesta se ocupa de obţinerea avizelor necesare punerii în funcţiune a instalaţiilor, modificării de putere şi punerea în manoperă a branşamentelor.

Cel de-al doilea suspect funcţionar public se ocupa efectiv de realizarea branşamentelor clandestine şi avea rolul de a remite sume de bani angajaţilor societăţii de distribuţie cu putere de decizie”.

Cercetările vor fi continuate la sediul unităţii de parchet pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a tuturor persoanelor implicate.

În cauză, suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia de Operaţiuni Speciale şi Serviciul Operaţii din cadrul D.G.A., iar activităţile sunt derulate şi cu sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi "Matei Basarab" Ploieşti.