Autorităţile prahovene cer ca încă trei spitale din judeţ să poată primi pacienţi diagnosticaţi cu noul , în condiţiile în care doar 15 locuri mai sunt disponibile pentru persoanele infectate, iar izolatorul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) este plin de suspecţi.

Prefectul Cristian Ionescu a declarat sâmbătă, pentru Agerpres, că cea mai mare problemă este în acest moment legată de capacitatea de cazare a pacienţilor care stau în izolare la Unitatea de Primiri Urgenţe a SJU în aşteptarea rezultatelor testelor pentru .

Izolatorul de la această unitate sanitară este plin în prezent, iar capacitatea de testare a spitalului este depăşită, în condiţiile în care zeci de persoane necesită zilnic testarea pentru noul , iar rezultatele întârzie în unele cazuri până la 36 de ore, a spus prefectul.

„Acum sunt 50 de persoane în izolatorul de la Spitalul Judeţean şi nu mai este acum niciun spaţiu pentru cei suspecţi. Asta nu înseamnă că în următoarele două ore, de exemplu, nu se vor elibera două-trei locuri, însă ele vor fi din nou ocupate pentru că sunt zeci de persoane care zilnic trebuie testate”, a declarat Cristian Ionescu.

În aceste condiţii, una dintre soluţiile identificate ar fi aducerea la SJU a unui aparat mai performant pentru efectuarea testelor, în acest sens fiind făcute solicitări către Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean Prahova, în subordinea căruia funcţionează SJU Ploieşti. Aparatul ar putea ajunge însă la acest spital în cursul lunii august, a mai adăugat prefectul.

Totodată, acesta a precizat că vor fi făcute şi solicitări către agenţii economici din judeţ pentru a pune la dispoziţia autorităţilor spaţii de cazare pentru suspecţii de .

De asemenea, având în vedere creşterea numărului de cazuri de din judeţ, s-au cerut deja aprobări pentru ca alte trei spitale din judeţ să poată primi pacienţi cu forme uşoare ale bolii, fiind vorba despre unităţi sanitare din Breaza, Băicoi şi Floreşti, a mai declarat Cristian Ionescu.

În ultimele 24 de ore, în Prahova au fost înregistrate 108 cazuri noi de , numărul total al celor infectaţi de la începutul epidemiei ajungând astfel la 1.431 de persoane.

„Conform reprezentanţilor DSP Prahova, numărul mare de cazuri este generat de o sporire a testărilor, atât la cerere (în cazul celor care doresc să călătorească în anumite state care solicită la graniţă o dovadă în acest sens), cât şi a contacţilor direcţi ai persoanelor infectate cu , dar şi a neglijării măsurilor de protecţie de către mare parte din populaţie. Autorităţile sanitare, dar şi prefectul judeţului Prahova, Cristian Ionescu, revin cu un apel pentru respectarea distanţării fizice, a purtării măştilor de protecţie, a igienizării dese a mâinilor şi suprafeţelor comune utilizate, a evitării pe cât posibil a deplasărilor care nu sunt urgente, a evitării locurilor aglomerate, iar în cazul prezentării lor asociate COVID să contacteze medicul de familie sau să sune la 112 în vederea unei evaluări de specialitate”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Prahova.

În ultimele 24 de ore, în Prahova au fost confirmate încă  108 noi cazuri de infectare cu coronavirus, numărul persoanelor infectate de la începutul pandemiei ajungând la 1431. Dintre acestia 207 bolnavi s-au vindecat şi au fost externaţi, iar 63 de persoane au decedat.