Luni, 27 iulie 2020 MuzeulJudeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în colaborare cu Institutul deArheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române organizează ZIUA PORŢILOR DESCHISEla Rezervaţia Arheologică Târgşoru Vechi – ediţia a IX-a. Iubitorii de istorie şi arheologie sunt aşteptaţi la baza Rezervaţiei ArheologiceTârgşoru Vechi, situată la aproximativ 8 km vest de municipiul Ploieşti, pepartea dreaptă a şoselei Ploieşti - Târgşor, judeţul Prahova, pentru a afla maimulte informaţii cu privire la istoricul şi cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.

Cercetareaarheologică în perimetrul actual al rezervaţiei a fost demarată în anul 1956Săpăturilearheologice, efectuate în vara anului 1956 pe teritoriul fostului târg medievalde la Târgşor, au fost planificate de Institutul de Arheologie al AcademieiRomâne şi realizate cu fondurile Muzeului Judeţean de Istorie şi ArheologiePrahova (atunci Muzeul de Istorie al Regiunii Ploieşti).

Colaborarea de peste 60 de ani dintre MuzeulJudeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Institutul de Arheologie „VasilePârvan” al Academiei Române a generat acumularea unei cantităţi importante deinformaţii şi artefacte, contribuind la rescrierea istoriei locului.Cercetările arheologice întreprinse pe malurile pârâului Leaota au scos lalumină urme de locuire ce definesc toate epocile din paleoliticul superior şipână în secolul al XIX-lea.

Această ediţie se va desfăşura în intervalulorar 11.00 – 16.00 şi cuprinde omagierea arheologilor Gheorghe Diaconu şi DanLichiardopol, urmată de vizitarea expoziţiei de sit „Târgşoru Vechi – un sit milenar” care prezintă istoriculcercetărilor şi monumentelor arheologice identificate şi cercetate la TârgşoruVechi. Cu această ocazie vor fi prezentate pentru prima dată publicului celedouă depozite de unelte şi arme descoperite în anul 2019 în cadrul cercetărilorarheologice întreprinse la Tâgşoru Vechi, punctul balastieră Holcim - descoperireunică în peisajul arheologic al Munteniei. Până în prezent depozitele de unelteşi arme cunoscute proveneau din descoperiri întâmplătoare. Îngroparea acestordepozite de unelete şi arme se realizează în contextul „embargoului” asuprafierului şi a pieselor de armament instaurat de către împăraţii bizantiniasupra teritoriilor de la nordul Dunării. În acest context, depozitele deunelte şi arme ar fi putut la sfârşitul secolului al IX-lea şi începutulsecolului al X-lea să aibă valoarea de bunuri de prestigiu.

Actuala ediţie se desfăşoară în condiţii specialegenerate de contextul epidemiologic pe care îltraversăm. Astfel, vă rugăm să ne susţineţi în efortul de a stopa răspândireavirusului  şi pentru atenuarea efectelor acestuia, respectândcu stricteţe regulile de igienă personală, distanţare fizică şi acces înspaţiul expoziţional.

Accesul publicului în spaţiul expoziţional vafi permis numai în condiţiile purtării de mască de protecţie pe toată duratavizitei. Pe toată durata vizitei vă rugăm să păstraţi distanţa de siguranţă decel puţin 2 m faţă de ceilalţi vizitatori.